NATO traži od članica da proglase Rusiju terorističkom državom

Objavljeno: 22.11.2022, 12:00h

Parlamentarna skupština NATO je, u juče usvojenoj rezoluciji, pozvala države članice da jasno izjave da je ruska država pod sadašnjim režimom teroristička.

“Naglašavamo vladama članica i parlamentima NATO-a da je, s obzirom na flagrantna i ponovljena ruska kršenja Osnivačkog akta NATO-a i Rusije, dokument sada ništavan. Takođe pozivamo države članice da povećaju vojnu, obavještajnu, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini. Pozivamo i države da preduzmu kolektivnu akciju ka uspostavljanju međunarodnog suda za zločine agresije koji je počinila Rusija u ratu protiv Ukrajine”, navodi se u rezoluciji, prenosi portal klix.ba.

U tekstu se pozivaju članice da očuvaju sposobnost djelovanja i izvan NATO područja.

“Pozivamo države da očuvaju sposobnost djelovanja izvan NATO područja, posebno u širem evroatlantskom području, uključujući Mediteran i Balkan, te da uzmu u obzir naučene lekcije iz prošlih misija NATO u cilju boljeg definisanja parametara NATO angažmana”.

Parlamentarna skupština NATO-a osnovana je 1955. godine i služi kao savjetodavno tijelo i međuparlamentarna organizacija za države članice NATO.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register