Neodgovorno postupanje Vlade: NVO mogu ostati bez sredstava za realizaciju projekata i u ovoj godini

Objavljeno: 17.11.2022, 17:12h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) uputio je 17.11.2022. godine dopis predsjedniku Vlade, sa konkretnim zahtjevima da sva ministarstva koja još uvijek nisu objavila javne pozive za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija, kao i ona ministarstva koja još uvijek nisu objavila odluke  o dodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija, u hitnom roku (10 dana) objave pozive/odluke kako bi  realizacija projekata mogla otpočeti u ovoj godini. 

U suprotnom, ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izvjesno je da NVO ostanu bez sredstava za projekte u ovoj godini.

Pozivamo i nadležno Ministarstvo javne uprave na ozbiljniji i proaktivniji odnos prema NVO, i pitamo zašto nadležno ministarstvo nije preduzelo pravovremenu akciju kako bi dodjela sredstava za projekte NVO bila u skladu sa zakonom.

CRNVO izražava ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija, čime vlada nastavlja praksu prethodnih u dijelu kašnjenja i zanemarivanja obaveza koje proizilaze iz Zakona o NVO u ovoj oblasti.

Konkretno, u skladu sa članom 32v Zakona o nevladinim organizacijama, javni konkursi za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u prioritetnim oblastima od javnog interesa, trebalo je da budu objavljeni najkasnije do 1. marta tekuće godine. Osam ministarstava još uvijek nije raspisalo javni poziv za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija, a dva ministarstva koja su objavila konkurse za projekte prije nekoliko mjeseci (neka čak i prije devet mjeseci), još uvijek nisu objavila odluke o dodjeli sredtava, čime blokiraju procese dodjele sredstava za projekte NVO za tekuću godinu.

Podsjećamo, kašnjenje u objavljivanju konkursa i zanemarivanje obaveza iz Zakona o NVO ne dovodi u pitanje samo realizaciju finansiranja projekata i programa NVO, već istovremeno dovodi u pitanju realizaciju javnih politika (zakona, strategija, akcionih planova itd.) u prioritetnim oblastima, sa kojima podržani projekti moraju biti povezani. Iako je novi način finansiranja trebalo direktno da poveže prioritete Vlade sa projektima nevladinih organizacija, ovakvom praksom se u potpunosti obesmišljava cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO. Stoga pozivamo ministarstva koja su bila obavezna da objave javne konkurse u prioritetnim oblastima od javnog interesa da donesu odluke u najkraćim mogućim rokovima kako bi sredstva za finansiranje projekata i realizaciju javnih politika mogla biti dodijeljena u ovoj godini.

Moramo sa žaljenjem konstatovati da je odnos Vlade u pogledu primjene Zakona o NVO i finansiranja projekata NVO jednako loš kao i odnos prethodne Vlade koju je predvodio gospodin Zdravko Krivokapić ali i kao odnos svih prethodnih Vlada koje je predvodio DPS.

Preko 20 godina CRNVO svim vladama pokušava da objasni da je novac koji se opredjeljuje za finansiranje projekata i programa NVO zapravo usmjeren na zadovoljavanje potreba ugroženih djelova stanovništva (osoba sa invaliditetom, djece, starih, pripadnika isključenih djelova stanovništva…), za ostvarenje strateških planova koje donosi sama Vlada kao i ispunjenje obaveza uspostavljenih zakonima. Projektima NVO se daje doprinos ostvarenju strateških planova Vlade u raznim oblastima pa će kašnjenje u finansiranju NVO biti ugrožena i realizacija stratških planova. Zbog toga se finansiranje projekata NVO ne može smatrati troškom već investicijom u kvalitetniji život građana.

 

Izvršna direktorka

Centra za razvoj nevladinih organizacija

Zorana Marković

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register