Do demokratije nema prečica: Izaberite sudije Ustavnog suda!

Objavljeno: 07.11.2022, 13:38h

Društvo je dovedeno u stanje povišenih tenzija koje, ako pogledamo dešavanja u Šavniku tri sedmice zaredom, vrlo lako mogu preći i u fizičke sukobe.

Pokušaj izlaska iz političke i institucionalne krize pravnim nasiljem, zaštita pravnog poretka kroz kršenje zakona ili Ustava, kreativnost u tumačenju i kreiranju pravila, te pokušaj blokade legalno izabranih vlasti imaće dalekosežne posljedice na naše društvo i predstavlja siguran put u eskalaciju tenzija i nastavak političke i institucionalne nestabilnosti.

Zvuči gotovo nevjerovatno, ali ni jedna parlamentarna većina formirana u više prethodnih godina nije uspijevala da se dogovori o legalnom putu za rješavanje nagomilanih problema u društvu, ali zato jeste o nelegalnim prečicama koje su nas na kraju dovele do situacije u kojoj jesmo.

Jedini način koji može preduprijediti neželjene scenarije jeste zakonit izbor sudija Ustavnog suda i sprovođenje izborne reforme. Zato društvena energija svih dobronamjernih pojedinaca/ki, partija, udruženja, NVO, akademske zajednice mora biti usmjerena ka ostvarivanju ovoga cilja. Prečica ka demokratiji nema, i do sada nijesu izmišljene.

Odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo nesumnjivo snose 81 poslanik/ca koji su svojim činjenjem i nečinjenjem doveli društvo i državu u situaciju da su kršenje zakona, sumnjivi pravni poduhvati, oduzimanja prava građana/ki, nepoštovanje volje izražene na izborima postali prihvatljivi načini za rješavanje međupartijskih konflikata.

Svakodnevno opravdavanje ovakvog ponašanja, svakodnevni doprinosi podrivanju demokratije i demokratskih procesa kojima svjedočimo, legalizacija pravnog nasilja i “odbrane” demokratije nedemokratskim metodama postalo je ozbiljna prepreka razvoju društva i našim integracionim stremljenjima.

Umjesto ovoga, društvo je dovedeno u stanje povišenih tenzija koje, ako pogledamo dešavanja u Šavniku tri sedmice zaredom, vrlo lako mogu preći i u fizičke sukobe.

U posljednjih godinu dana dobili smo niz neustavnih i nezakonitih koraka kojima je demokratski ambijent dodatno narušen, počev od neustavnog odlaganja izbora i nelegalnih izbora predsjednika opština i lokalnih vlasti bez ikakvog legitimiteta, načina na koji je potpisan temeljni ugovor sa SPC, zatim prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa, sage o imenovanju mandatara, pokušaja oduzimanja ustavnih ovlašćenja predsjednika zakonima. Sve ovo, i još mnogo drugih stvari, stavilo je Crnu Goru na mapu nestabilnih društava koje predstavljaju problem i sebi i drugima.

Zato građanke i građani, bez obzira na političku pripadnost, svu svoju energiju treba da usmjere ka poslanicima/ama i pomognu im da konačno shvate da se problemi ne rješavaju stalnim kreiranjem novih. Ovo je jedini pravi i ispravan način za odbranu volje izražene na minulim izborima.

Milica Kovačević
Programska direktorica CDT-a

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register