Javna scena u CG poslužila za relativizaciju/normalizaciju  seksualnog nasilja

by | sep 12, 2022 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Univerzitet Crne Gore je 5.09 2022 u najavi skupa  Njegoševi dani, saopštio informaciju da će sem učešća eminentnih slavista, u bogatom kulturnom dijelu programa biti prikazana predstava „Crvena“ u režiji Danila Marunovića sa glumcima Branislavom Lečićem i Tomislavom Radosavljevićem. Nakon te najave uslijedila je najava u Vijestima u rubrici Kultura, da će u Kotoru 8 .09 2022 biti izvedena ista predstava koja će tako otvoriti pozorišnu sezonu u ovom gradu.

Na prvu objavu Organizacionog Odbora uslijedila je (neslaganje Ervine Dabižinović kordinatorke ženskog programa ANIME) reakcija neslaganja sa predloženim programom s obzirom da je Branislav Lečić osumnjičen za silovanje koleginica sa kojima je radio. Namjera je bila da se skrene pažnja da Odbor povuče spornu predstavu. Na taj način  bi podržali dugogodišnje napore ženskog aktivističkog pokreta koji u kontinuitetu vodi borbu sa nasiljem nad ženama što nailazi na velike otpore  od svih odgovornih aktera  a naročito  seksualno nasilje ostaje tabu tema i pokriveno je još uvijek ćutanjem u Crnoj Gori. Predstava u kojoj nastupa osumnjičeni  za silovanje na  skupu kojeg finasira Univerzitet Crne Gore novcem  građana/ki diskredituje Univerzitet, skup Njegoševi dani koji je značajan obrazovni i kulturni događaj  ali i one koji na tom skupu učestvuju. Nije se imalo razumijevanja  na upozorenje i  predstava je odigrana u sklopu Njegoševih dana,  ali i u Kotoru 8. septembra pa je na taj način javna scena u Crnoj Gori poslužila za relativizaciju/normalizaciju  seksualnog nasilja i rehabilitaciju osumnjičenog.

Izražavamo  duboko neslaganje sa onim što se čini u naše ime posebno što to dolazi od akademske i kulturne zajednice koje su ovim gestom podržale seksualno nasilje nad ženama  i uputile direktnu poruku žrtvama da je pravda nedostižna i da o silovanju i dalje treba ćutati.

Očigledno je da odgovornim u Odboru kao i onim koji kreiraju kulturna dešavanja u gradu Kotoru nije problem da  „operu“ sumnjive biografije i podrže nasilništvo što nije prvi put da se dešava u Crnoj Gori, uprkos tome što  se i danas vodi kampanja Vjerujem Danijeli Stajnfeld.  Na drugim mjestima se vjeruje žrtvama dok se kod nas nasilnicima daje prvenstvo prolaza na akademskim i kulturnim dešavanjima. Nama ostaje da  žalimo  što na  ovaj  način najviše institucije obrazovanja i kulture podržavaju nasilje-silovanje žena i što se nasilje širi u svim vidovima zahvaljujući takvoj podršci. Kada se kompromituju  Njegoševi dani, kada se otvaraju pozorišne sezone, osumnjičenim silovateljima šalje se jasan signal da je ovo društvo potpuno izgubilo kompas i da je sve dozvoljeno.

 

Beogradsko dramsko isključilo Lečića iz predstave

0 Comments

Submit a Comment