PRESS: NVO ŽRK Budićnost potrošio 11,5 miliona na putovanja, smještaj, hranu i prevoz

Objavljeno: 21.05.2022, 22:33h

Ženski rukometni klub “Budućnost”, koji se nekoliko godina takmičio kao nevladina organizacija, u posljednjih devet godina samo na službena putovanja, smještaj, hranu i prevoz potrošio je oko 11,5 miliona eura.

To se može vidjeti u finansijskoj dokumentaciji te organizacije koja je dostavljena Upravi prihoda i carina Crne Gore, a u koju je uvid imao portal PRESS.

Radi se o sportskom klubu koji je 14. avgusta 2002. godine registrovan kao nevladina organizacija (NVO) Rukometni klub “Budućnost”, sa poreskim indetifikacionim brojem (PIB) – 02039745 i kao takav upisan i u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS).

Formalni osnivači te NVO su Darko Šuković, vlasnik radija Antena M i njegov kum Radomir Đurđić, koji su negirali da su imali veze sa klubom nakon 2003. godine.

Prema podacima Uprave prihoda i carina Crne Gore, Ministarstvo sporta je 10. marta 2005. godine registrovalo Ženski rukometni klub “Budućnost” za djelatnost sportskih klubova sa istim poreskim indetifikacionim brojem kao i NVO (02039745).

Nevladina organizacija Rukometni klub “Budućnost”, shodno tadašnjem Zakonu o sportu, trebala je biti ugašena još prije 2005. godine. Ipak, ona je postojala godinama kasnije i evidentirano je da je obrisana tek 7. decembra 2018. godine, što se može vidjeti u podacima CRPS, prenosi PRESS.

Novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je klub-NVO raspolagao od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine. Evidentirano je da su prihodovali 19,3 miliona eura, najvećim dijelom od donacija.

U finansijskim izvještajima može se vidjeti da je oko 11,5 miliona za devet godina potrošeno na troškove smještaja i ishrane na službenom putu i troškove prevoza na službenom putu.

Po tom osnovu najviše je potrošeno 2015. godine – oko 1,8 miliona eura.

Finansijski iskaz za 2015. godinu

Milioni su potrošeni i po osnovu troškova neproizvodnih usluga i reprezentacije.

U troškove neproizvodnih usluga obično spadaju odlivi novca koji nastaju na osnovu izvršenih zdravstvenih usluga, advokatskih usluga, usluga revizije i konsaltinga i sl, a koje su izvršene od drugih lica.

Troškovi reprezentacije nastaju ukoliko poslovne partnere ili zaposlene „častite“ u restoranu ili kafiću ili ukoliko nekom poslovnom partneru ili zaposlenom date poklon.

Po tom osnovu najviše je potrošeno 2016. godine – 701.739 eura.

Finansijski iskaz za 2016. godinu

Protiv bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića podnijeta je juče krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Bošković je optužen, između ostalog, i da je nezakonito u periodu od 2017. do 2020. godine isplatio oko 5,6 miliona eura iz budžeta Ministarstva odbrane na račun Ženskog rukometnog kluba “Budućnost”, preko budžetske rezerve.

U krivičnoj prijavi između ostalog piše: “Zakonom o sportu jasno je predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta, pa navedeni mehanizam navodno predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta. Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su ta sredstva ili dio njih posredstvom neprofitnih organizacija završila na račune privatnih lica, a ne na sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu”.

Na zvaničnom sajtu Skupštine Crne Gore u biografiji Boškovića piše: “Od kraja 2006. godine na čelu je Ženskog rukometnog kluba “Budućnost”. U novembru 2017. godine izabran je za potpredsjednika Evropske rukometne federacije”.

 

Podnijeta krivična prijava protiv Predraga Boškovića

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register