Podnijeta krivična prijava protiv Predraga Boškovića

Objavljeno: 21.05.2022, 16:49h

Specijalnom državnom tužilaštvu kojim rukovodi Vladimir Novović, zbog raspodjele sredstava iz budžeta MO, juče je podnijeta krivična prijava protiv nekadašnjeg ministra odbranePredraga Boškovića.

”Predrag Bošković je u periodu 2017-2020. godine, sredstva Ministarstva odbrane, planirana godišnjim budžetom, posredstvom budžetske rezerve, van okvira svojih ovlašćenja i djelokruga rada Ministarstva odbrane, kontinuirano, uz potpuni stepen svijesti i volje, uz pomogača iz Ministarstva finansija i drugih lica preusmjeravao na žiro-račun dvije sportske organizacije: ŽRK ‘Budućnost’ i KK ‘Budućnost’. Ovaj proces je sprovođen uz direktni umišljaj, pričinjavajući veliku štetu državi Crnoj Gori, odnosno budžetu u produženom trajanju. Radi se o vrijednosti štete od preko 10 miliona eura. Tokom predmetnog perioda, Predrag Bošković, tadašnji ministar odbrane, bio je član organa upravljanja, tj. predsjednik Upravnog odbora ŽRK ‘Budućnost’, od 2006. godine”, piše u prijavi čiji podnosilac je doskorašnji vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Begović, u prijavi u koju su Vijesti imale uvid, objašnjava da je Zakonom o sportu jasno predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta.

”Pa navedeni mehanizam predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta. Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su sredstva posredstvom neprofitnih organizacija završila na računima privatnih lica, a ne za sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu”.

On je SDT-u dostavio i dokaze, a predložio im je da saslušaju Boškovića, čelnike ŽRK “Budućnost” i KK “Budućnost” za period 2016-2020, kao i da se sprovede vještačenje po vještaku ekonomsko-finansijske struke na pobrojane okolnosti.

”Predlažem da se u prethodnom postupku saslušaju pomenuta lica i ostali koji su u vezi sa ovima istim povodom te da se nakon prikupljanja obavještenja i potrebnih materijalnih dokaza sprovede postupak shodno nadležnostima Specijalnog državnog tužilaštva jer se radi o javnim ličnostima i funkcionerima pa su ovi navodi time ozbiljniji, jer njihovim radom bi trebalo da se stvara opšte dobro, a ne šteta po građane Crne Gore i državni budžet”, napisao je Begović u prijavi i predložio da SDT pokrene krivični postupak, odredi pritvor okrivljenima i optuži ih za krivična djela u sticaju – zloupotreba službenog ovlašćenja, pronevjera i nesavjestan rad u službi.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje da li je i kako, bez konkursa za raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve, od 2017. do 2020. godine, Ženskom rukometnom klubu “Budućnost” i košarkaškom klubu “Budućnost”, transferisano više od 10 miliona eura povučenih iz budžeta Ministarstva odbrane.

”U Specijanom državnom tužilaštvu formiran (je) predmet i izviđaj je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorila je “Vijestima” 15. maja portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Prema dokumentima dostavljenim “Vijestima”, u tom periodu na račune rukometaškog i košarkaškog kluba “Budućnost” transferisano je više od deset miliona eura.

Navodno, novac namijenjen Ministarstvu odbrane na račune tih klubova prebačen je kada je tim Vladinim resorom upravljao Predrag Bošković.

Press: Bošković milione MO uplatio na račun ŽRK ‘Budućnost’?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register