MCP o izviđaju: Još jedan pokušaj demonizacije i diskriminacije SPC

Objavljeno: 21.05.2022, 13:07h

Mitropolija crnogorsko primorska poručila je da je na djelu još jedan pokušaj da se, kako kažu, izazove stara atmosfera demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske oglasili su se povodom informacije da je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran predmet povodom prijave NVO Montenegro Internacional protiv Mitropolije crnogorsko – primorske i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije.

Kažu da svjedoče beznačajnoj činjenici da je Bojanu Jovanoviću, autoru knjige “Кako smo ubili Boga” (u izdanju NVO “Montenegro International”) – stigao poziv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da svjedoči o onom što je napisao.

“Ne treba da čudi okolnost što je podnosilac te krivične prijave upravo NVO “Montenegro International” izdavač knjige “svjedoka” (koji će da svjedoči) – Bojana Jovanovića. Ovo lice je u tom svom “autorskom djelu” iznijelo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske. Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih “protagonista” – obiluje deficitom – zdravog razuma”, navode iz MCP.

Kako su kazali, apsolutni je nonsens da lice treba da se sasluša kao svjedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

“Dakle, očekuje se da autor ne/djela svjedoči po krivičnoj prijavi izdavača “njegove knjige”. To jeste apsolutni nonsens. Ali, ne može elementarno biti nikakva “vijest”, niti novost, pošto su u pitanju stara i znana zloćudna nastojanja jasno uperena protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, njenog Mitropolita Joanikija i cijele Srpske Pravoslavne Crkve. Na djelu je još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvijek ne prestaje. I ništa više ni dalje od toga ovdje nema”, poručuju iz MCP.

Dodaju i da svako fizičko i pravno lice u Crnoj Gori i bilo gdje, kako kažu, u prosvjećenom svijetu može da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kojeg drugog lica, a nadležno tužilaštvo je dužno da po svakoj krivičnoj prijavi postupi.”To čini tako što otvora tzv. “izviđaj“ u okviru kojeg preduzima radnje koje smatra nužnim u vezi tvrdnji iz bilo koje i kakve, pa i ove – “nikakve” krivične prijave. Prije negoli je kao takvu odbaci, jer je ovdje riječ o krupnoj besprizornosti “kompletnog nauma i poduhvata”. U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kojeg lica. Nijedno lice ovdje nije ni saslušano kao osumnjičeni. Dakle, nažalost imamo na djelu “samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju “knjige”, gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti “iz knjige”, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svjedoka, autora te knjige, kao što to uvijek obično i biva”, kazali su iz MCP.

Navode i da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora ove knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on “samog sebe” nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

“Uz punu vjeru u pobjedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna “predstava” okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija Crnogorsko-Primorska sa indignacijom odbacuje sve ove: i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne “vijesti senzacije”, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarjelih – zlih namjera” zaključuje se reagovanju MCP.

Advokat MPC: Protiv MCP i Joanikija se ne vodi istraga

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register