Advokat navodnih žrtava pedofilije: Crkva izjavama vrši pritisak na tužilaštvo

Objavljeno: 21.05.2022, 20:59h

Mitropolija crnogorsko-primorska svojim izjavama želi da pokaže da vidi sebe iznad države i suda, rekao je advokat žrtava u navodnom slučaju pedofilije u MCP Aleksandar Olenik za N1

Onje dodao da pokretanje sudskog postupka nije napad na crkvu.

“To je napad na one koji su ili vršili pedofiliju ili su ih čuvali, oni koji se nisu time bavili – oni nisu ni u kakvom postupku, ali se crkva bavi na jedan političko-medijski način, vršeći pritisak na tužilaštvo na sud i pogotovo na žrtve, kakva je to demonizacija, znači nije demon onaj koji siluje dete, nego je demon tužilac ili sudija koji pokušava da utvrdi činjenice i da donese odluku – je l to demonizacija, ne – to se zove civilizacija i to se zove sistem društveni gde je crkva ispod Ustava i ispod zakona i gde sveštenici podležu zakonu”, rekao je Olenik komentarišići saopštenje MCP.

Pojedini mediji prenose da je podgoričko tužilaštvo zatražilo da pravosudni organi u Srbiji saslušaju bivšeg đakona Srpke pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, ali da se na taj zahtjev odgovor i dalje čeka, prenosi N1.

“Nakon dostavljanja odgovora Tužilaštvo će, nakon prikupljenih dokaza i ocjene istih, preduzeti i druge neophodne mjere i radnje za koje se ukaže potreba, te donijeti odluku u predmetu”, navela je  Lepa Medenica iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Vjerski analitičar Draško Đenović upozorava na to da cijela situacija Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne može da donese ništa dobro.

“Mislim da je ovo političko pitanje, zato što crnogorska država nema način na koji može da se obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom, osim da pokušaju da je diskredituju zajedno sa njenim mitropolitom crnogorskom primorskim Joanikijem, koliko je meni poznato, ništa zašta se Joanikije optužuje nije se dešavalo na teritoriji Crne Gore, pa samim tim nije ni pod jurisdikcijom crnogorskih istražnih organa”, kaže Đenović.

Slučajevi pedofilije ovđeni su ranije u vezu sa još nekim predstavnicima Srspke pravoslavne crkve. Za obljubu djece optuživane su vladike Kačavenda i Pahomije. Njima se i sudilo, ali niko od njih nije odgovarao.

 

U toku izviđaj zbog navodnog prikrivanja pedofilije u SPC u CG

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register