Српском народу у Црној Гори пријети тихо нестајање

Objavljeno: 10.05.2022, 11:56h

Водеће српске организације из области културе, науке и медија у Црној Гори упутиле су отворено писмо предсједнику Републике Србије Александру Вучићу и предсједници Владе Републике Србије Ани Брнабић у којему траже заштиту од асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.

Поштовани господине предсједниче,

Као представници српских организација из области културе, науке и медија у Црној Гори принуђени смо да од вас, званичних представника државе српског народа, затражимо заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништа у Црној Гори.

Положај српског народа у Црној Гори је изузетно сложен и показује да утврђена већинска воља грађана на последњим парламентарним изборима не омогућава промјену вишедеценијског поништавања идентитета српског народа у Црној Гори. Ни након више од петнаест  година од насилног издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и скоро толико времена од доношења новог Устава, српски народ нема ријешен уставно-правни статус, нити, нажалост, то још увијек не захтијевају наши политички представници.

У овом тренутку Срби у Црној Гори немају могућност да користе ни права мањинских народа, иако знамо да су Срби конститутивни народ, али ни могућност да себи обезбиједе оно што су снагом државне моћи за себе већ оствариле све националне заједнице које живе у њој. Срби наводно припадају православној већини гдје Црногорци (Монтенегрини) добијају све, а Срби само промјену идентитета. Исти је случај и са Српском православном црквом која, иако са далеко највећим бројем вјерника, једина од традиционалних цркава нема ријешен статус, па се чини да је само питање времена када ће се поновити притисак државе на српске светиње, цркве и манастире.

Српском народу у Црној Гори пријети тихо нестајање уколико не буде снажног културног и економског повезивања са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској. Наша очекивања нијесу усмјерена ка било каквој доминацији, како се у Црној Гори то жели представити, већ искључиво на остваривање слобода и једнакости по универзалним стандардима који једнако важе за све заједнице и грађане. Међутим, то у овом тренутку није могуће. Поред тога што гасе српске медије и српске организације, затамњују канале српских националних телевизија и промовишу очигледни фалсификати када је у питању историјска постојаност српског народа, готово у потпуности су смишљено прекинути односи са матицом српског народа и нама блиским земљама.

Дуго чекана одлазећа Влада Црне Горе није урадила баш ништа да се односи Црне Горе и Србије поправе и устабиле. Потврдила је све одлуке претходне Владе које су донесене мимо већинске воље грађана и наставила маћехински однос према српском народу посебно на подручју права, слободе, културе и образовања.

Драга браћо и сестре,

У потпуности смо свјесни тренутка у којем вам се обраћамо и тешкоћа које су очигледне и које ужасно пријете да зауставе замах стабилизације и напретка Србије и српског народа, али вас ипак молимо да не заборавите на нас Србе у Црној Гори који живимо у условима непризнатог народа.

Срби у Црној Гори су јединствени у жељи за нераскидивом повезаношћу са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској са којима нас у овом тренутку дијеле вјештачки постављене границе. Нажалост, неразумијевање и супротстављеност лидера политичких странака у Црној Гори које подржава српски народ, умањује утицај и снагу српског народа за шта се мора пронаћи решење.

Од вас молимо и очекујемо сваку врсту помоћи кроз интензивирање билатералних односа са Црном Гором на остваривању легитимних права и потреба српског народа, а до тог времена и по могућности наставак материјалне помоћи како би се у Црној Гори очувале културне, научне и медијске организације српског народа.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register