Zelensky nadgleda kampanju atentata, otmica i mučenja političke opozicije

Objavljeno: 29.04.2022, 06:36h

Zelensky je dodatno iskoristio atmosferu rata kako bi stavio izvan zakona niz oporbenih stranaka i naredio uhićenja svojih glavnih suparnika. Njegovi autoritarni dekreti potaknuli su nestanak, mučenje, pa čak i ubojstvo niza aktivista za ljudska prava, komunističkih i ljevičarskih organizatora, novinara i vladinih dužnosnika optuženih za “proruske” simpatije.

Tvrdeći da brani demokraciju, ukrajinac Volodymyr Zelensky stavio je izvan zakona svoju opoziciju, naredio uhićenja svojih suparnika i direktno je odgovoran za nestanke i ubojstva disidenata diljem zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rat svoje zemlje protiv Rusije označio kao bitku za samu demokraciju. U pažljivo koreografiranom obraćanju američkom Kongresu 16. ožujka, Zelensky je izjavio: “Upravo se sada odlučuje o sudbini naše zemlje. Sudbina našeg naroda, hoće li Ukrajinci biti slobodni, hoće li moći sačuvati svoju demokraciju. ”

Američki korporativni mediji odgovorili su tako što su obasipali Zelenskog laskavim naslovima, vodili kampanju za njegovu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, te su tako inspirirali i blistavo odavanje počasti njemu i ukrajinskoj vojsci tijekom ceremonije dodjele glazbenih nagrada Grammy, 3. travnja 2022.

Zapadni mediji su, međutim, zažmirili dok su Zelensky i najviši dužnosnici njegove administracije odobrili kampanju otmica, mučenja i ubojstva Ukrajinskih lokalnih zastupnika optuženih za suradnju s Rusijom. Nekoliko je gradonačelnika i drugih ukrajinskih dužnosnika ubijeno od izbijanja rata; prema izvješćima, mnogi od njih su ubijeni navodno od strane ukrajinskih državnih agenata nakon što su se upustili u pregovore o deeskalaciji situacije s Rusijom.

“U Ukrajini je jedan izdajnik manje”, izjavio je savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraschenko, podržavajući ubojstvo ukrajinskog gradonačelnika optuženog za suradnju s Rusijom.

Zelensky je dodatno iskoristio atmosferu rata kako bi stavio izvan zakona niz oporbenih stranaka i naredio uhićenja svojih glavnih suparnika. Njegovi autoritarni dekreti potaknuli su nestanak, mučenje, pa čak i ubojstvo niza aktivista za ljudska prava, komunističkih i ljevičarskih organizatora, novinara i vladinih dužnosnika optuženih za “proruske” simpatije.

Ukrajinske sigurnosne službe SBU-a služile su kao ruka sprovođenja službeno odobrene kampanje represije. Uz CIA-inu obuku i blisku koordinaciju s ukrajinskim neonacističkim paravojnim postrojbama koje podržava država, SBU je proveo protekle tjedne ispunjavajući svoj golemi arhipelag tamnica za mučenja sa političkim neistomišljenicima.

U međuvremenu, na bojnom polju, ukrajinska vojska je sudjelovala u nizu zločina nad zarobljenim ruskim postrojbama i ponosno je pokazala svoje sadističke radnje na društvenim mrežama. I ovdje se čini da su počinitelji kršenja ljudskih prava dobili odobrenje od višeg sloja ukrajinskog vodstva.

Dok Zelensky izbacuje klišeje o obrani demokracije pred obožavanom zapadnom publikom, on koristi rat kao kazalište za provedbu krvlju natopljene čistke političkih suparnika, disidenata i kritičara.

“Rat se koristi za otmicu, zatvaranje, pa čak i ubijanje pripadnika oporbe koji se izražavaju kritično prema vladi”, komentirao je ljevičarski aktivist kojeg su ukrajinske sigurnosne službe pretukle i progonile ovog travnja. “Svi se moramo bojati za svoju slobodu i svoje živote.”

Mučenje i prisilni nestanci su “uobičajena praksa” ukrajinskog SBU-a

Kada je vlada, podržana od SAD-a, preuzela vlast u Kijevu nakon operacije promjene režima na Euromajdanu 2013.-2014., ukrajinska vlada krenula je u nacionalnu čistku političkih elemenata koji su se smatrali proruskim ili nedovoljno nacionalističkim. Donošenje zakona o “dekomunizaciji” od strane ukrajinskog parlamenta dodatno je olakšalo progon ljevičarskih elemenata i kazneni progon aktivista zbog političkog govora.

Postmajdanski režim usmjerio je svoj bijes na Ukrajince koji su zagovarali mirovno rješenje s proruskim separatistima na istoku zemlje, one koji su dokumentirali kršenje ljudskih prava od strane ukrajinske vojske i članove komunističkih organizacija. Disidentski elementi suočeni su s stalnom prijetnjom ultranacionalističkog nasilja, zatvaranja, pa čak i ubojstva.

Ukrajinska sigurnosna služba poznata kao SBU služila je kao glavni pokretač kampanje domaće političke represije nakon Majdana. Prozapadni promatrači, uključujući Ured Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda (UN OHCR) i Human Rights Watch, optužili su SBU da gotovo potpuno nekažnjeno sustavno muči političke protivnike i ukrajinske disidente.

UN OHCR je 2016. godine utvrdio da su “proizvoljna pritvaranja, prisilni nestanci, mučenja i zlostavljanja takvih (sa sukobom povezanih) zatočenika uobičajena praksa SBU-a… Bivši službenik SBU-a u Harkovu je objasnio: “Za SBU zakon praktički ne postoji, jer sve što je protuzakonito može se klasificirati ili objasniti pozivanjem na državnu nužnost.”

Yevhen Karas, osnivač zloglasne neonacističke jedinice C14, detaljno je opisao blizak odnos njegove bande i drugih ekstremno desnih frakcija sa SBU-om. SBU “informira ne samo nas, već i Azov, Desni sektor i tako dalje”, pohvalio se Karas u intervjuu 2017. godine.

Kijev službeno podržava atentate na ukrajinske gradonačelnike koji pregovoraju s Rusijom

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju unutar Ukrajine, SBU je lovio lokalne dužnosnike koji su odlučili prihvatiti humanitarne zalihe iz Rusije ili su pregovarali s ruskim snagama o uređenju koridora za evakuaciju civila.

Dana 1. ožujka, na primjer, Volodymyra Stroka, gradonačelnika istočnog grada Kreminna u dijelu Luganska pod kontrolom Ukrajine, oteli su ljudi u vojnoj uniformi, kako tvrdi njegova žena i pucali mu u srce.

Dana 3. ožujka, osvanule su slike Strokovog vidno izmučenog tijela. Dan prije svog ubojstva, Strok je, prema izvještajima, pozvao svoje ukrajinske kolege na pregovore s proruskim dužnosnicima.

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, proslavio je gradonačelnikovo ubojstvo, izjavivši na svojoj Telegram stranici: “U Ukrajini je jedan izdajnik manje. Gradonačelnik Kremine u regiji Lugansk, bivši zamjenik parlamenta Luganska, je pronađen ubijen.”

Prema Geraschenku, Stroku je sudio “sud narodnog suda”.

Post sa Telegrama Antona Geraščenka, savjetnika ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem slavi atentat na “izdajnika” i gradonačelnika Kreminne, Volodymyra Stroka

Ukrajinski dužnosnik je time uputio jezivu poruku svima koji odluče tražiti suradnju s Rusijom: učinite to i izgubite život.

Dana 7. ožujka, gradonačelnik Gostomela Yuri Prylipko pronađen je ubijen. Prylipko je navodno ušao u pregovore s ruskom vojskom kako bi organizirao humanitarni koridor za evakuaciju stanovnika njegovog grada – crvena linija za ukrajinske ultranacionaliste koji su dugo bili u sukobu s uredom gradonačelnika.

Sljedeće, 24. ožujka, Gennady Matsegora, gradonačelnik Kupjanska na sjeveroistoku Ukrajine, objavio je video (ispod) u kojem apelira na predsjednika Volodymyra Zelenskog i njegovu administraciju da puste njegovu kćer, koju su agenti ukrajinske obavještajne službe držali kao taoca.

Zatim je došlo do ubojstva Denisa Kireeva, vrhovnog člana ukrajinskog pregovaračkog tima, koji je ubijen usred bijela dana u Kijevu nakon prve runde pregovora s Rusijom. Kireev je nakon toga u lokalnim ukrajinskim medijima optužen za “izdaju”.

Izjava predsjednika Volodymyra Zelenskog da “će biti posljedica za izdajnike” ukazuje na to da su te zločine dopustile najviše razine vlasti.

Do danas je nestalo jedanaest gradonačelnika iz raznih gradova Ukrajine. Zapadni mediji, bez iznimka, slijede kijevsku liniju, tvrdeći da je sve te gradonačelnike uhitila ruska vojska. Rusko ministarstvo obrane je, međutim, odbacilo optužbe, a uz to, postoji vrlo malo dokaza koji bi potvrdili stav Kijeva o nestalim gradonačelnicima.

Zelensky zabranjuje političku oporbu, odobrava uhićenja suparnika i ratnu propagandu

Kada je u veljači izbio rat s Rusijom, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky izdao je niz uredbi kojima se formalizira kampanja Kijeva protiv političke oporbe i disidentskog govora.

U izvršnoj naredbi od 19. ožujka, Zelensky se pozvao na izvanredno stanje kako bi zabranio 11 oporbenih stranaka. Zabranjene stranke sastojale su se od cijelog lijevog, socijalističkog ili anti-NATO spektra u Ukrajini. Među njima su Stranka Za život, Lijeva oporba, Progresivna socijalistička partija Ukrajine, Socijalistička partija Ukrajine, Savez lijevih snaga, Socijalisti, Stranka Šarija, Naša, Državna, Oporbeni blok i Blok Volodymyr Saldo.

S druge strane, otvoreno fašističke i pronacističke stranke poput Nacionalnog korpusa Azov ostale su netaknute predsjedničkim dekretom.

“Aktivnosti tih političara usmjerenih na podjelu ili dosluh neće imati uspjeha, ali će dobiti oštar odgovor”, rekao je predsjednik Zelensky.

Kad je zbrisao svoju opoziciju, Zelenski je naredio domaću propagandnu inicijativu bez presedana za nacionalizaciju svih televizijskih vijesti i spajanje svih kanala u jedan 24-satni kanal pod nazivom “United News” kako bi se “govorila istina o ratu”.

Sljedeće, 12. travnja, Zelensky je najavio uhićenje njegovog glavnog političkog suparnika Viktora Medvedčuka od strane ukrajinskih sigurnosnih službi SBU.

Osnivač druge najveće stranke u Ukrajini, sada ilegalnih Patriots for Life, Medvedchuk je de facto predstavnik ruskog stanovništva u zemlji. Iako se Patriots for Life smatra “proruskim”, dijelom zbog njegovih bliskih odnosa s Vladimirom Putinom, novi predsjednik stranke osudio je rusku “agresiju” na Ukrajinu.

Pripadnici Nacionalnog korpusa neonacističkog bataljuna Azov, kojeg sponzorira država, napali su Medvedchukov dom u ožujku 2019., optužujući ga za izdaju i zahtijevajući njegovo uhićenje.

U kolovozu 2020., Nacionalni korpus Azov otvorio je vatru na autobus u kojem su bili predstavnici Medvedchukove stranke, ranivši nekoliko gumiranim čeličnim metcima.

Administracija Zelenskog eskalirala je napad na njegovog glavnog protivnika u veljači 2021. kada je zatvorio nekoliko medija pod kontrolom Medvedchuka. Američki State Department otvoreno je podržao predsjednikov potez, izjavivši da Sjedinjene Države “podržavaju ukrajinske napore da se suprotstave zloćudnom utjecaju Rusije…”

Tri mjeseca kasnije, Kijev je zatvorio Medvedchuka i optužio ga za izdaju. Zelensky je opravdao zatvaranje svog vodećeg suparnika na temelju toga da se treba “boriti protiv opasnosti ruske agresije u informatičkoj areni”.

Medvedchuk je izbjegao kućni pritvor na početku rata između Rusije i Ukrajine, ali je ponovno zarobljenik i može se koristiti kao zalogl za poslijeratnu razmjenu zarobljenika s Rusijom.

Pod nadzorom Zelenskog, “rat se koristi za otmicu, zatvaranje, pa čak i ubijanje oporbenih pripadnika”

Otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. veljače, ukrajinska služba sigurnosti SBU divljala je protiv svake i svih iteracija unutarnje političke oporbe. Ljevičarski ukrajinski aktivisti suočeni su s posebno oštrim tretmanom, uključujući otmicu i mučenje.

Ovog 3. ožujka u gradu Dnjepru, službenici SBU-a u pratnji ultra-nacionalista iz bojne Azov upali su u dom aktivista povezanog s organizacijom Livizja (Ljevica), koja se organizirala protiv smanjenja socijalne potrošnje i desničarske medijske propagande. Dok je jedna aktivistica rekla da joj je pripadnik Azova “odrezao kosu nožem”, agenti državne sigurnosti nastavili su mučiti njenog supruga Aleksandra Matjuschenka, prislanjajući mu cijev pištolja na glavu i prisiljavajući ga da više puta uzvikne nacionalistički pozdrav “Slava Ukrajini!

“Tada su nam stavili vrećice preko glave, vezali nam ruke selotejpom i automobilom nas odvezli u zgradu SBU. Tamo su nas nastavili ispitivati ​​i prijetili da će nam odrezati uši”, rekla je Matjuschenkova supruga ljevičarskoj njemačkoj publikaciji Junge Welt.

Pripadnici Azova i agenti SBU-a snimili su seansu mučenja i na internetu objavili slike Matjuschenkovog okrvavljenog lica.

Mučenje ljevičarskog aktivista Aleksandra Matjuschenka 3. ožujka u Dnjepru, snimili članovi Azova i objavili na Telegram stranici grada Dnjepra

Matjuschenko je zatvoren uz obrazloženje da je “vodio agresivni rat ili vojnu operaciju”, a sada mu prijeti kazna od 10 do 15 godina zatvora. Unatoč tome što je pretrpio nekoliko slomljenih rebara zbog premlaćivanja od strane ultranacionalista koje podržava država, odbijena mu je jamčevina. U međuvremenu, u Dnjepru su zatvoreni deseci drugih ljevičara pod sličnim optužbama.

Među onima koji su na meti SBU-a bili su Mihail i Aleksander Kononovich, članovi zabranjenog lenjinističkog komunističkog saveza mladeži Ukrajine. Obojica su uhićeni i zatvoreni 6. ožujka, te su optuženi za “širenje proruskih i probjeloruskih stavova”.

U sljedećim danima, SBU je uhitio:

  • televizijskog novinara Yana Taksyura i optužio ga za izdaju;
  • aktivisticu za ljudska prava Elenu Berezhnayu;
  • Elenu Viacheslavovu, zagovornicu ljudskih prava čiji je otac, Mihail, spaljen na smrt 2. svibnja 2014. tijekom napada ultranacionalističke mafije na prosvjednike protiv Majdana ispred Doma sindikata u Odesi;
  • nezavisnog novinara Yurija Tkacheva, koji je optužen za izdaju, i nebrojeni broj drugih;
  • aktivista za ljudska prava s invaliditetom Olega Novikova, koji je ovog travnja osuđen na tri godine zatvora zbog toga što je podržavao “separatizam”.

Od izbijanja rata, popis zatvorenika ukrajinske sigurnosne službe raste iz dana u dan i preopširan je da bi ga se ovdje reproduciralo.

Možda najstrašniji incident represije se dogodio kada su neonacisti uz podršku ukrajinske vlade oteli Maxima Ryndovskiyja, profesionalnog MMA borca, i brutalno ga mučili zbog zločina treniranja s ruskim borcima u teretani u Čečeniji. Ryndovskiy je također Židov, s Davidovom zvijezdom istetoviranom na nozi, a na društvenim mrežama je govorio protiv rata u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska SBU je čak lovila oporbene osobe izvan granica zemlje. Kako je izvijestio novinar Dan Cohen, Anatoly Shariy iz nedavno zabranjene Stranke Shariy rekao je da je bio meta nedavnog pokušaja atentata od strane SBU-a. Shariy je bio otvoreni protivnik majdanskog režima (podržanog od strane SAD-a) i bio je prisiljen pobjeći u izgnanstvo nakon godina uznemiravanja od strane nacionalista.

Ovog ožujka, libertarijanski političar i internetski stručnjak primio je e-mail od prijatelja “Igora” u kojem je tražio da dogovori sastanak. Naknadno je saznao da je Igora u to vrijeme držala SBU i da su ga koristili kao mamac kako bi Shariy otkrio svoju lokaciju.

Sa svoje strane, Shariy je stavljen na ozloglašenu javnu crnu listu “državnih neprijatelja”, tzv. Myrotvorets, koju je osnovao Anton Geraschenko – savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova koji je podržao ubojstvo ukrajinskih zastupnika optuženih za ruske simpatizere. Nekoliko novinara i ukrajinskih disidenata, uključujući istaknutog kolumnista Olesa Buzinu, ubijeno je od strane državnih odreda smrti nakon što su se njihova imena pojavila na popisu.

Od početka rata ove veljače i obični građani Ukrajine također su podvrgnuti mučenju. Na društvenim mrežama pojavilo se naizgled bezbroj videa na kojima se vide civili vezani za stupove uličnih svjetiljki, često s otkrivenim genitalijama ili zelenom bojom na licima. Izvršeni od strane dragovoljaca Teritorijalne obrane, zaduženih za provođenje zakona i reda tijekom rata, ova djela ponižavanja i mučenja ciljaju sve: od optuženih ruskih simpatizera preko Roma do navodnih lopova.

Ukrajinska SBU uči kako vršiti mučenja i ubojstva od strane CIA-e

Vasilij Prozorov, bivši časnik SBU-a koji je prebjegao u Rusiju nakon puča na Euromajdanu, detaljno je opisao sustavno oslanjanje sigurnosnih službi nakon Majdana na mučenje kako bi slomio političku oporbu i zastrašio građane optužene za ruske simpatizere.

Prema Prozorovu, bivšem službeniku SBU-a, od 2014. su ukrajinske sigurnosne službe bile izravno savjetovane od strane CIA-e. “Zaposlenici CIA-e prisutni su u Kijevu od 2014. Oni borave u tajnim stanovima i kućama u predgrađu”, rekao je. “Međutim, oni često dolaze u središnji ured SBU-a radi održavanja, na primjer, određenih sastanaka ili planiranja tajnih operacija.”

U nastavku je ruska RIA Novosti profilirala Prozorova i izvjestila o njegovim otkrićima u specijalnoj emisiji 2019. godine.

Novinar Dan Cohen intervjuirao je ukrajinskog poduzetnika Igora, kojeg je ovog ožujka SBU uhitio zbog njegovih financijskih veza s ruskim tvrtkama i pritvorili su ga u zloglasnom sjedištu sigurnosne službe u centru Kijeva. Igor je rekao da je čuo kako su dobrovoljaci Teritorijalne obrane, koje su trenirali časnici SBU-a, tukli metalnim cijevima ruske zarobljenike. Udarani uz zvuke ukrajinske himne, ruski zarobljenici su bili brutalizirani sve dok nisu priznali svoju mržnju prema Putinu.

Onda je došao red na Igora. “Koristili su upaljač kako bi zagrijali iglu, a zatim su mi ju stavili pod nokte”, rekao je Cohenu. “Najgore je bilo kada su mi stavili plastičnu vrećicu preko glave i gušili me i kada su mi prislonili cijev kalašnjikova uz glavu i tjerali me da odgovaram na njihova pitanja.”

Valentyn Nalyvaichenko, prvi šef SBU-a nakon operacije promjene režima na Euromajdanu 2013.-2014., njegovao je bliske veze s Washingtonom dok je služio kao generalni konzul ukrajinskog veleposlanstva u SAD-u tijekom administracije Georgea W. Busha. Tijekom tog vremena, Nalyvaichenka je regrutirala CIA, kako tvrdi njegov prethodnik u SBU-u, Aleksandr Yakimenko, koji je služio pod rusko orijentiranom vladom svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Zelensky je 2021. imenovao jednog od najozloglašenijih ukrajinskih obavještajaca, Oleksandera Poklada, da vodi protuobavještajni odjel SBU-a. Poklad ima nadimak “Davitelj”, što se odnosi na njegovu reputaciju da koristi mučenje i razne prljave trikove da namjesti optužbe za izdaju političkim suparnicima svojih šefova.

Ovog travnja pojavila se živa ilustracija brutalnosti SBU-a u obliku videa (ispod) na kojem se vidi kako njegovi agenti tuku skupinu muškaraca optuženih za ruske simpatizere u gradu Dnjepru.

“Nikad nećemo uzeti ruske vojnike kao zarobljenike”: Ukrajinska vojska se hvali svojim ratnim zločinima

Dok su se zapadni mediji usredotočili na navodna ruska kršenja ljudskih prava od izbijanja rata, ukrajinski vojnici i proukrajinski profili na društvenim mrežama s ponosom su pokazivali sadističke ratne zločine, od pogubljenja na terenu do mučenja zarobljenih vojnika.

Ovog ožujka, proukrajinski Telegram kanal pod nazivom White Lives Matter objavio je video ukrajinskog vojnika koji zove zaručnicu ruskog ratnog zarobljenika, koji se vidi ispod i ruga joj se obećanjima da će kastrirati zarobljenika.

Čini se da je uobičajena praksa ukrajinskih vojnika da koriste mobitele mrtvih ruskih vojnika kako bi se rugali njihovim rođacima. Zapravo, ukrajinska vlada počela je koristiti ozloglašenu invazivnu tehnologiju prepoznavanja lica američke tehnološke tvrtke Clearview AI, kako bi identificirali ruske žrtve i ismijavali njihove rođake na društvenim mrežama.

Ovoga travnja, proukrajinski Telegram kanal pod nazivom fckrussia2022 objavio je video koji prikazuje ruskog vojnika s zavojem na jednom oku, sugerirajući da mu je oko iskopano tijekom mučenja, te je ismijan kao “jednooka” svinja.

Možda najstrašnija slika koja se pojavila na društvenim mrežama posljednjih tjedana je fotografija izmučenog ruskog vojnika kojemu je izvađeno jedno oko prije nego što je ubijen. Popratni post bio je pod naslovom “tražimo naciste”.

Video koji se također pojavio u travnju prikazuje kako ukrajinski vojnici pucaju bespomoćnim ruskim zarobljenicima u noge, u okolici grada Harkova. Zasebna snimka koju su objavili vojnici Gruzijske legije, koju podupiru Ukrajina i SAD, pokazuje kako borci provode pogubljenja ranjenih ruskih zarobljenika, na terenu u blizini sela izvan Kijeva.

SOTT/thegrayzone.com

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register