TVCG ne poštuje ni AEM ni vlastiti Savjet

Objavljeno: 06.04.2022, 15:06h

Saopštenje Media centra

Media centar sa žaljenjem konstatuje da nacionalni javni emiter TVCG nije na profesionalno odgovoran i zakonit način ispoštovao odluku nezavisnog regulatora, Agencije za elektronske medije(AEM), i odluku Ombudsmana RTCG, koju je dodatno osnažio Savjet RTCG. Čak šta više, ove odluke su izvrgute ruglu u emisiji “Gladajmo se”, koja je bila na programu prvog kanala TVCG u utorak 5. aprila 2022. godine.

Agencija za elektronske medije je rješenjem od 28. marta 2022. usvojila prigovor Media centra zbog neobjavljivanja reagovanja (http://mediacenter.me/prigovori/tvcg-ignorise-svoje-zakonske-i-samoregulatorne-obaveze/) na netačne navode iznesene u emisiji “Gledajmo se”, objavljenoj 15. februara 2022. na prvom programu TVCG i ovom javnom mediju izrekla mjeru upozorenja.   Ombudsmanka RTCG Danijela Popović je odlukom od 17. marta 2022. prihvatila prigovor Media centra upućen istim povodom, a Savjet RTCG je, nakon toga, naložio autoru emisije da “dostavljeno reagovanje objavi bez izmjena i dopuna”.

Na kraju emisije “Gladajmo se”, koja je bila na programu prvog kanala TVCG u utorak 5. aprila 2022. godine, autor Sead Sadiković je obavijestio gledaoce o upozorenje koje je izrečeno TVCG zbog njegovog odnosa prema reagovanju Media centra, ali je to uradio na problematičan način. Reagovanje Media centra je čitano dok je na ekranu prikazivan faksimil rješenja AEM-a, a ne faksimil reagovanja sa zaglavljem Media centra, kako je jedino ispravno. Osim toga, audio snimak čitanja reagovanja je ubrzan do nerazumljivosti, što je Sadiković obrazložio ovako: “A pisano reagovanje, malo ubrzano zbog tačno propisanog vremena trajanja od strane AEM-a, evo polušajte i pogledajte…”. U rješenju AEM-a se ne pominje nikakvo vrijeme u koje je potrebno “sabiti” reagovanje, a Media centru nije nikada od autora emisije ili od direktorke TVCG stigao zahtjev da se reagovanje skrati.

Ovakvoj, problematičnoj formi plasiranja reagovanja, prethodili su komentari autora emisije Seada Sadikovića u vezi sa reagovanjem, na šta on nije imao pravo po Zakonu o medijima. U ovom krovnom medijskom zakonu, koji su dužni poštovati svi, nezavisno od internih pravilnika i samoregulatornih praksi, rečeno je, u članu 51, da “nije dozvoljeno u istom izdanju, odnosno medijskom sadržaju, zajedno sa odgovorom ili ispravkom na ranije objavljeni medijski sadržaj, objaviti i komentar tog odgovora, odnosno ispravke”.

Media centar će povodom ovih najnovijih kršenja programskih principa istandarda, te zakonskih normi, podnijeti nove prigovore Ombudsmanu RTCG i Agenciji za elektronske medije.

Dragoljub Duško Vuković
predsjednik Skupštine Media centra

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register