Pamtimo opsadu Sarajeva, pamtimo rat u Bosni

Objavljeno: 05.04.2022, 13:14h

Tražimo da se u Crnoj Gori  sprovedu sudski procesi za sve zločine koji su učinjeni u naše ime nad ljudima u Bosni I preuzme odgovornost kako bi se smanjila mogućnost novog rata u Evropi. 

 6.aprila 1992, Sarajevo je napadnuto od strane JNA pod komandom rukovodstva Srbije i Crne Gore uz podršku značajnog dijela stanovništva tih država. Opsada grada trajala je 1425 dana. U najdužoj opsadi jedne prestonice od Drugog svetskog rata, život je izgubilo 14.011 hiljada žrtava. Ubijeno je 1601 dijete, ranjeno više od 50.000 građana. 17 000 izbjeglica iselilo je iz jednog u drugi dio grada. Prema procjeni više od 480.000 projektila ispaljeno je na grad. U  ratu u Bosni ubijeno je preko 97.000 ljudi, 2.2 miliona građana je moralo da napusti svoje domove, 20.000 hiljada žena je silovano, većim dijelom Bošnjakinje.

30 godina nakon opsade Sarajeva istina o ratu u Bosni nije jedinstvena. Proces suočavanja sa  zločinima iz ovog rata i utvrđivanje krivice i odgovornosti ideologa, komande i odgovornosti, izuzev sudskih odluka Međunarodnog suda u Hagu i nedostatnih sudskih procesa u lokalnim sudovima skoro da nije ni započet. Politička i moralna odgovornost aktuelnih vlastodržaca je maskirana konstrukcijama poželjnije prošlosti i stalnim podrgrijavanjem nacionalnih podjela.

30 godina nakon početka rata u Bosni, ponovo se zemlja militarizuje a prisustvo stranih trupa predstavlja se kao riješenje ne bi li se predupredili mogući sukobi. 30 godina nakon rata u Bosni i opsade Sarajeva, politička, ekonomska i socijalna situacija ne vodi nikakvom napretku. Bosna je pod međunarodnim protektoratom.  30 godina od rata Bosna predstavlja primjer zemlje u kojoj su vidljive posledice  rata u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Političke elite I kriminalci su jedini  profitrirali a stanovništvu još uvijek nisu obezbijeđeni elementarni uslovi za sigurnu budućnost I razvoj.

I dok posledice ovog rata nisu iscijeljene svjedočimo još jedan brutalan rat zarad dominacije i u ime nacije u Evropi, u  Ukrajini. Ponovo smo užasnute  vojnom silom I destrukcijom koja će sigurno ostaviti decenijske posledice,  Kao što taj rat mora biti zaustavljen odmah tako I istina o ratu u Bosni I suočavanje sa prošlošću mora biti nastavljeno. Tranziciona pravda mora biti izvršena u potpunosti u Bosni kako bi se smanjila vjerovatnoća budućeg rata .

Pamtimo  rat u Bosni i tražimo da se u Crnoj Gori  sprovedu sudski procesi za sve zločine koji su učinjeni u naše ime nad ljudima u Bosni I preuzme odgovornost kako bi se smanjila mogućnost novog rata u Evropi.

Imamo konkretne dokaze i iskustvo kako je svaki rat zločin protiv ljudi i moramo se boriti  za mir.

Tim ANIME

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register