Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 15.03.2022, 12:00h

Piše: Мирко Кaраџић

Евидентно је да је број младих који напуштају нашу домовину све већи. Све више младих, поштених и надарених људи одлази и никада се не враћа. Док вене младост вене и земља за коју су се наши преци борили, земља натопљена крвљу и знојем. Узалуд сви напори уплаканих родитеља да своје синове и кћери задрже под овим гордим планинама. Како зауставити онога кога ни уплакана мајка није могла?

Кренимо од сржи проблема. Стари, истрошени и богати „робовласници“ покушавају од нас младих да направе модерне робове. Под тиме не мислим на политички систем наше државе, већ на једну велику „фаврику декреативизације“ познатиу као традиционални начин пбратовања. Млади Црногорци и Црногорке масовно се образују за послове не дају финансијску независност. Наше образовање умјесто да подстиче нашу креативност оно је убија. Покушаћу сликовито објаснити решење овог проблема. Наиме, када уђемо у средњу школу и касније на студије ми млади смо као једна флаша са водом. Шећер који се убаци у ту флашу представља креативност. Ако се флаша не дира наша креативност ће се као тај шећер таложити на дну. Од нашег система тражи се само једна једноставна, а намјерно никад не урађена ствар- да се та флаша продрма. Намјерно са великим Н. Јер како је рекао највећи ум човјечанства „Ако осуђујемо робу по способности да се попење уз дрво, живјеће читав свој живот мислећи да је глупа“. Треба да нам неко да помогне да та наша креативност постане дио нас. Креативност подстиче рад, рад подстиче критичко размишљање. То подстиче преиспитивање циљева и приоритета, и кроз тај поступак добићемо младу особу која зна шта жели и колико може. Нећемо добити чистача купатила у Њемачкој већ дизајнера или предузетника у Подгорици, Никшићу или Беранама. Тим људима откажите карте. Они остају!

Други проблем нашег друштва је дискриминација. Расна, национална, родна… Небитно је. Млада и поносна особа неће прихватити да се од ње прави пакет пун епитета већ ће отићи на мјесто гдје их нико неће питати коме се моле, кога воле и које су им  заставе. Знам да вам је доста „ако изаберете мене“ говора али молим вас да проучите овај. „Ако изаберете мене“ ова држава ће као свој приоритет изабрати борбу против дискриминације и неравноправности. Ово друшрво мора да прихвати само себе и своје младе. Јер ми млади иако чинимо само 20% ове популације, чинимо 100% њене будућности. Друштво мора да схвати да му без нас нема ни напретка ни опстанка. Поготово не уз питање „Планираш ли дјецу?“. То је врхунац робовласништва који није био присутан ни у оним мрачним вјековима. Први послодавац који не постави то питање отказаће карту младе жене. Она остаје!

Трећи проблем за који се многи праве да га не виде је одсуство љубави младих према овој држави. Како нас кривити? Због константних проблема са којима се цијела држава суочава глас нас младих се најчешће и не чује. Стално слушамо велике ријечи али велика дјела стално изостају. Нека ова држава покаже да нас гледа као своје и нека се потруди да се ми осјетимо као њени. Пензионери добијају помоћ, плате расту, и тако даље. Међутим… Ко нуди нове послове младима? Дајте прилику младом човјеку да ради и он/она ће отказати карту. Остаје!

Шта рећи на крају? Овај камен изродио је многе јунаке; знане и незнане. Многи писци и пјесници нашли су своју инспирацију у овом кршу, многи су се заљубили у њега. Наши преци гинули су за ова поља и горе, а нама је дат најлакши задатак. Да се заљубио у тај камен и да га хранимо, као што је он отхранио нас и генерације прије нас; да откажемо карту и останемо!

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register