Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 15.03.2022, 10:00h

Piše: Kristina BABIĆ 

Činjenica je da sve više mladih napušta Crnu Goru i svi oni imaju dugačke liste argumenata, opravdanja, pojašnjenja, svi oni maštaju o ispunjenijem i smislenijem životu. Tačno je da postoje dobri razlozi za odlazak, jer život tamo negdje zaista obećava ono što mladom umu i mladalačkim snovima o životu zvuči kao karta za obećani raj, kao pozivnica za Tamni Vilajet ka kom će se oni najhrabriji i najodvažniji uputiti. I zaista, mnogi od njih će tražiti svoju Itaku, a neki od njih će je i naći, jer su čudni putevi kojima hodimo.

Dosta mladih ljudi se odvaži da ipak pređe tu liniju koju zovemo granica i koja često ne znači samo puko napuštanje teritorije zemlje, već i ekonomske prilike u toj zemlji, običaje koji sputavaju, veze koje guše i tradicionalističke vrijednosti koje ograničavaju slobodu koju mladost sa sobom nosi. Onaj koji se usudi pregaziti te vrijednosti i ne živjeti po njima, trpjeće osudu i izopštenost te će takav svoju listu argumenata za odlazak svakodnevno proširivati, da jednom ode odavde, ako skupi za kartu.

Ovim riječim želim da apelujem na sve one koji žele da odu, da razmisle još jednom, jer u želji da preživimo i samo da ne budemo gladni, često pomislimo da je trava zelenija negdje tamo i da sve pjesme ljepše zvuče na nekom drugom jeziku. No, kada padne noć, kao u onoj čuvenoj Borinoj pjesmi, ostajemo sami u tuđini koja nas možda hrani materijalno i opipljivo, ali našu dušu izgladnjuje i crpi.

Ne dozvolimo da sami sebe etiketiramo kao žrtve okolnosti, jer ta zemlja koja nam se ne dopada smo MI, od te zemlje koja nam ne daje dovoljno mi ne treba da tražimo već da uzmemo šta je naše i šta nam pripada!

Prije nego kupimo kartu, koja najčešće bude u jednom smjeru, zapitajmo se da li smo dali sve od sebe da ovu zemlju učinimo dobrim domom za nas i za one koji će doći, ili samo pokušavamo da pobjegemo i od sebe, zaogrnuti apatijom i beznađem. Zastanimo i zapitajmo se šta nas to tjera da bježimo i dovedimo u red svoje misli i djela, jer, gdje god da čovjek ide, sebe nosi sa sobom i od sebe pobjeći ne može.

Prije nego kupimo kartu i postanemo dio savremene kulture, učeći tuđu istoriju i običaje, provjerimo da li smo podigli svaki kamen ove naše zemlje, da li smo pomirisali svaku travku sa Durmitora i sa Koma, koja ne raste nigdje u svijetu sem tu, da li smo popili kap vode sa svakog izvora i prošetali se svakim proplankom, okupali se u moru ujutru, pa se uveče smrzavali na svježem planinskom vazduhu uz gusle i pršutu, da li smo upoznali po jednog čovjeka iz svakog našeg grada i napravili uspomenu koja će grijati srce.

A, ako se ipak odlučiš da odeš, prije nego tamo negdje stekneš koru hljeba i ekonomsku nezavisnost koju i zaslužuješ, učini sve ovo, jer kada jednom stigneš svoj san, osjetićeš prazninu za koju će biti kasno da popuniš.

Zato, prije leta, prvo budi siguran da znaš šta napuštaš i koga ostavljaš za sobom, izađi iz svojih granica komfora i uradi ovdje ono što bi uradio tamo negdje, tamo gdje misliš da bi bio srećan i slobodan, potrudi se prvo da obrišeš granice sopstvenog uma, jer srećan i zadovoljan čovjek sreću stvara, i nosi sunce sa sobom, gdje god pođe.

Prije nego odeš, provjeri gdje je tvoje sunce. I, ako se pitaš gdje je trava zelenija, zelenija je tamo gdje je zalivaš. A ja sam svoju rezervisanu kartu za odlazak zamijenila kartom koja sadrži potrebne smjernice za obilazak svakog krša ove zemlje. I nadam se da se nećemo pokajati ni ti, ni ja.

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register