Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 14.03.2022, 17:00h

Piše: Petra PEJOVIĆ

Vučem kofer, a škripu točkova oživljava svaka suza i osmijeh mog djetinstva. Suze zbog prvih padova s bicikla, prvih školskih trojki, već srušene škole i prvog odrastanja.

Osmijeh što odrastoh u dobu veselom, bez rata, nestašice i bolesti.

Propuštam ovaj let u inat svakom pogovoru da Crna ljepotica nije država u kojoj čovjek moze opstati. Vječito nas uče da trkom hrlimo u inostranstvo s maćehom zvanom nezahvalnost.

A ja ostajem jer volim ovu zemlju, kamen neurušivi i našu svetu vodu koja bukti iz  svakog izvora.

Ostajem jer zelim da se borim za najljepsu    verziju Crne Gore, jer želim da podstaknem okolinu da se borimo za svevišnju ljepotu koju ne vidimo od plitkih interesovanja. Ostajem jer polažem nadu u kadtadašnje osvješćenje naroda. Ostajem jer želim da osjetim s pobjedom izgubljeni sjaj naše države.

Mali, a veliki, crnogorski “svijet” zvan je stjenovitim i izdrzljivim, zbog podmuklih dana provedenih boreći se za krunisanje sveg’ zapostavljenog, a svetog.

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register