Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 14.03.2022, 18:00h

Piše: Jovana DELIBAŠIĆ

“Ostajte ovdje! …Sunce tuđeg neba, neće vas grijat ko što ovo grije…”, rekao je jednom Aleksa Šantić. I zaista… nema ljepšeg kamena od svog, i udobnije zemlje kojom hodamo od one gdje smo rođeni. No, nije ljubav dovoljna da zadrži ako sve drugo fali.

Spremna sam da kofere odložim ako moja država pruža jednake uslove za zapošljavanje. Ako će nas odvajati znanje i iskustvo, a ne zastave i pismo kojim se služimo.

Spremna sam da ostanem ako doktora neću morati da potkupim da bi me liječio.

Ako će plata koju primam biti dovoljna da na kraju mjeseca ne moram da se prebrojavam da li sebi mogu priuštiti druženje sa prijateljima.

Vjerujem da je Crna Gora zemlja pred čijom ljepotom zastaju turisti, ali i mi, tu rođeni, kad god prođemo kroz Boku, popnemo se na Lovćen, ili prošetamo pored Crnog jezera.

Ova zemlja ima sve što treba da ima da bismo ostali i doprinosili našoj, a ne tuđoj kasi.

Otkažite kartu, ostajem jer Crna Gora može još mnogo da pruži.

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register