Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 14.03.2022, 10:00h

Piše: Jovana PETROVIĆ

U današnje vrijeme se mladima pruža veliki broj raznoraznih mogućnosti za stvaranje budućnosti van granica svoje zemlje i većina njih odlučuje da te mogućnosti iskoriste u nadi da će pronaći nešto što im Crna Gora ne može ponuditi. Ja ne razmišljam tako, ja sam jabuka na vjetru, ja sam maslina u kršu, ja sam rođena za borbu i u najsurovijim uslovima.

Mnogi se često zanesu činjenicom da se školuju van svoje zemlje i zanimljivo im je da se upuste u nove stvari, daleko od kuće, što im daje osjećaj slobode i samostalnosti. No, vremenom se neki i pokaju jer shvate da nije sve u ljepoti mjesta u kojem borave! Potrebna im je blizina porodice, osjećaj topline svoga doma i zraci zavičajnog sunca koje najljepše grije. Takođe, svi oni koji se odvaže da odu, odvajaju se od prijatelja i moraju u potpunosti da se prilagode novom načinu života, a vremenom se, u potrazi za materijalnim, potpuno otuđe i zaborave svoju grudu zemlje i korijene.

Smatram da je najmanje što možemo da učinimo za svoju zemlju, zemlju koja nam je nesebično pružila mnoštvo svojih dobara i u kojoj smo rođeni i odrasli, to da joj poklonimo bar djelić svoga znanja, rada i ljubavi. Svako od nas na neki način treba da bude jedna mala kap u velikom slapu i da svojim postojanjem i aktivnostima pomaže tkanje naše lijepe Crne Gore. Jedino zajedničkim snagama možemo učiniti još boljim i ljepšim naš život i naše postojanje u njemu.

Tu, na ovom tlu, prvi put sam otvorila oči, udahnula vazduh i umivena ljubavlju svojih roditelja, bližnjih…Odbaciti sve i otići u potragu za ambicijama u zemlje koje nisu moje….Ne, ne hvala! Biram moje. Biram toplinu, ljubav, poznatu riječ. Biram poznati zvuk đonova po mojim ulicama. Zato, otkažite kartu, ovdje ostajem!

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register