Otkažite kartu, ostajem

Objavljeno: 13.03.2022, 17:00h

Piše: Nemanja BOŠKOVIĆ

Toliko mojih prijatelja, poznanika, rodbine, ide u inostranstvo zbog školovanja ili posla, govoreći da je van države mnogo bolje. Malo je njih koji žele da ostanu ovde, pa se na kraju pitam. Da li bi i ja trebao da odem? Pravim li grešku što želim da ostanem?

Kad smo išli u Sofiju, glavni grad Bugarske, s omladinskim timom Tivta pričali smo s studentima iz Nemačke, Italije, Holandije, Kipra, Slovenije, Španije i Bugarske. Razmenili smo toliko utisaka i pričali o našim jezicima, standardima života u državama, prilikama koje vlada daje, organizaciji… Sama Sofija je na mene ostavila odličan utisak, bolja organizacija, razvijeniji grad, niske cene i tako dalje. Sve ovo je poljuljalo moju ideju o ostajanju u Crnoj Gori, možda ipak grešim što želim da ostanem, kakva li je moja budućnost ovde? Kroz niz pitanja posle sam se prisetio koja je moja ambicija. Prvobitno ja mnogo volim Crnu Goru a naročito svoj rodni grad Tivat, volim tu našu raznovrsnu prirodu, more i planine, različitost u našim ljudima, našu kulturu, volim što je sve tako blizu, jednostavno i bezbedno, teško bi mi bilo da se zamislim na nekom drugom mestu. Nego, koja je moja ambicija? Da probam da poboljšam moju državu i grad. Smatram da kroz aktivizam, rad, korišćenje prilika, uz pomoć drugih ambicioznih mladih ljudi, mogu da poboljšam stanje naše zemlje. Možda tako mogu da preporučim bolje zakone, ekološki pomažem okolini, podržavam druge mlade ljude da naprave promene u okolini i ostanu, pomognem ljudima kojima to treba. Najvažnije mi je da se glas mladih zapravo čuje i da se promene koje njima pomažu dešavaju u stvarnosti, a ne samo na papiru

Tako da da, ostajem, da pomognem mojoj državi, mom gradu, da budu bolji, razvijeniji, da pomognem ljudima da vide neke bitnije vrednosti poput ljubavi, zajedništva i solidarnosti. Da podstaknem druge mlade da grade svoju budućnost ovde, i samim tim grade budućnost ove države. Nešto se mora uraditi, jer ako svi mladi odu, ko nam ostaje?

****************

Ovaj esej objavljujemo u okviru konkursa na temu “Otkažite kartu, ostajem”. Svaki pristigli esej objavićemo u ovoj rubrici i prenijeti u izdanjima portala PCNEN na društvenim mrežama. Eseje objavljujemo u autentičnoj formi, s tim što su prethodno lektorisani i uklonjene grube gramatičke i pravopisne greške i propusti. Eseje objavljujemo redosljedom kojim su pristizali. Tri najbolja eseja biće novčano nagrađena.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register