Zahtevi Skupštine slobodne Srbije upućeni vlastima

Objavljeno: 11.01.2022, 09:42h

Skupština slobodne Srbije, organizator decembarskih blokada u Srbiji zajedno sa SEOS-om i pokretom Kreni-promeni, iznosi zahteve vlastima u vezi sa pitanjima zaštite građana, njihovih prava i imovine, kao i zaštite životne sredine garantovane Ustavom Republike Srbije. Svojim zahtevima pridružujemo se svim ekološkim organizacijama u daljim aktivnostima, protestima i građanskoj neposlušnosti.

Prvo, zahtevamo poništavanje Vladine Uredbe o prostornom planu na osnovu koje je izvršena prenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a koju je platila kompanija Rio Sava. Pokrenućemo pitanje ustavnosti procedure u kojoj je Uredba pokrenula dešavanja na terenu bez učešća Narodne skupštine u izglasavanju prostornog plana.

Drugo, tražimo moratorijum na svaki novi rudarski projekat sve do donošenja Zakona o odgovornom rudarenju, u kojem će se ova oblast potpuno urediti jasnim i transparentnim procedurama učešća relevantnih ministarstava (uključujući Ministarstvo za zaštitu životne sredine), ekoloških udruženja, kao i stručne i naučne javnosti. Smatramo da se samo na ovaj način mogu potencijalno ostvariti projekti koji ne nose rizik za dugoročni opstanak i prosperitet stanovnistva, narušavanje životne sredine, imovine građana i pomažu socio-ekonomski prosperitet države Srbije.

Treće, zahtevamo otvaranje svih ugovora koje je država Srbija potpisala sa kompanijama koje planiraju ili već rade unutar granica naše zemlje, a nanose veliku štetu životnoj sredini i zdravlju građana. Takvi ugovori pripadaju dvema skupinama poslovanja – projekti iskorišćavanja resursa (rudarenje) i industrije koje zagađuju životnu sredinu korišćenjem prljavih tehnologija.

Četvrto, zahtevamo povlačenje svih policijskih prijava građanima koji su učestvovali u blokadama, budući da su ti građani koristili svoja Ustavom garantovana prava i nisu bili u prekršaju.

Beograd, 10. januar 2022.

Skupština slobodne Srbije

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register