Dr Galiću istina nije omiljeno oruđe, a ne voli da je čuje ni od drugih ljudi

Objavljeno: 05.01.2022, 16:09h

Reakcija članovi Skupštine i Glavnog odbora Sindikata doktora medicine Crne Gore na smjenu dr Milene Popović Samardžić

Sindikat doktora medicine Crne Gore najoštrije se protivi pokušaju cenzure i uvođenja odmazde za slobodno izgovorenu riječ, kojima svjedočimo na primjeru postupanja direktora Instituta za javno zdravlje prema dr Mileni Popović Samardžić.

Nije potrebno da čovjek bude mnogo pametan da bi shvatio da je pravi povod njene smjene sa načelničkog mjesta gostovanje u jutranjem programu, gdje je dr Milena Popović Samardžić  kao i bezbroj puta ranije, bila glas ljekara iz cijele Crne Gore, branivši našu profesiju kako od komentara političara koji su smatrali da je povećanje plate ljekarima u toku pandemije usluga koju nam čine, a nijesmo je zaslužili, tako i upozoravajući da će donešene mjere rezultirati ogromnim brojem slučajeva u već preopterećenom zdravstvenom sistemu. Ono što je predvidjela se obistinulo, što vidimo po broju oboljelih poslednjih dana.

Kako bi sakrio svoju osjetljivost na kritiku i sugestije, koje su u krajnjoj liniji kao što se  ispostavlja bile za dobrobit svih građana ove zemlje, direktor IJZ poslužio se spinovanjem pa je medijima podvalio priču o prekidu izolacije doktorke iz DZ Budva, za koju okrivljuje dr Popović Samardžić, dok doktorka iz Budve jasno govori da ovi navodi nemaju veze sa istinom.

Kao što vidimo dr Galiću istina nije omiljeno oruđe, a ne voli da je čuje ni od drugih ljudi, te stoga djela u pravcu kažnjavanja onih koji je govore. Danas je to dr Milena Popović Samardžić, u našoj struci simbol pravodljubivosti, hrabrosti, stručnosti i slobodnog mišljenja.

To je jasna poruka zastrašivanja za sve ljekare, poruka koja glasi „nemojte da se usudite da mislite, a kamoli da kažete što mislite, inače se već sjutra možete probuditi  i čitati kako vam pokušavamo ime ukaljati po medijima, obezvrijediti vaš rad, a možemo vas ostaviti i bez posla, a vašoj porodici donijeti strah za egzistenciju“.

Svaki iole pametan čovjek zna da prepozna da su kritika i sugestija zdrav način da svi postanemo bolji, da tako unapređujemo sistem i rastemo kao ljudi, tako što se zamislimo nad svojim postupcima. Ovaj odgovor na sugestiju predstavlja uvod u totalitarizam, u smrt slobode mišljenja.

Dragi ljekari iz cijele zemlje, morate znati da je ovo udarac na sve nas, da je ovo gušenje glasa struke, da nema većeg zla za jedno društvo  od cenzure.  Ćutanje na ovakvo ponašanje, znači da pristajemo da se odreknemo svog mišljenja, kako stučnog tako i ljudskog, da se svedemo na instrument za održavanje iluzije da postoje nepogrešivi.

Godinama svjedočimo kako SDMCG na čelu sa dr Milenom Popović Samardžić, ispravlja nepravde u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Ovo je još jedna u nizu koju ćemo ispraviti.

HRA: Preispitati razloge za smjenu epidemiološkinje Popović-Samardžić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register