Tražimo povećanje koeficijenta profesorima na 12.56

by | dec 29, 2021 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Poštovani predsjedniče Vlade, predsjedniče i poslanici Skupštine, ministre finansija i socijalnog staranja, ministarko prosvjete, nauke, kulture i sporta

NVU Prosvjetna zajednica CG, udruženje koje okuplja nastavnike praktičare, obraća vam se ovim otvorenim pismom jer je decenijama naša profesija degradirana, a pored promjene vlasti i dalje svakodnevno doživljavamo ignorisanje i neuvažavanje kao da je zaboravljen značaj obrazovanja za napredak jedne države. Iz tih razloga, pomenuto udruženje je pokrenulo peticiju pod nazivom „Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12.56 je naš cilj!“. Pokrenuta je elektronska peticija gdje građani imaju priliku da podrže zahtjev nastavnika. Ujedno, upućena je peticija i na adrese svih vrtića i škola u Crnoj Gori i tako omogućeno nastavnicima da podrže zahtjev. Peticija će trajati do 30. decembra, a za jednu sedmicu već je pristiglo ukupno preko 7 hiljada potpisa. Ovaj broj potpisnika peticije jasno govori koliko su nastavnici nezadovoljni dugogodišnjim lošim statusom u društvu i koliko su tog lošeg statusa svjesni i građani.

Razlog zašto reagujemo: ukoliko bi ostao predlog da se profesorima u školama i vrtićima plata uveća u prosjeku 17%, koeficijent bi nam ostao isti (7.67), a plate značajno niže u odnosu na posao koji radimo u neuslovnim školama, bez sredstava za rad, u koje dolazimo iz podstanarskih stanova (ili opterećeni nepovoljnim stambenim kreditom), sami plaćajući prevoz, nastavna sredstva, kancelarijski materijal, računarsku opremu, internet, zimnicu… što nije slučaj sa drugim profesijama. Pojavom pošasti Covid-19, svi znate da je naš posao dodatno usložnjen. Radili smo preko norme što nam nije do danas plaćeno i imali smo otežani rad u uslovima onlajn učenja. Trenutno nam je za jednu trećinu skraćeno trajanje časova, dok trebamo da realizujemo 100% programa, što stvara dodatni stres.

Naše plate su do sad, a i sa projektom „Evropa sad!“ bi ostale na nivou plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom drugih profesija koje su takođe djelatnosti iz domena javne uprave. Da ne pominjemo to da su plate nastavnika u Crnoj Gori najniže u Evropi. Osim što su nam plate manje od zaposlenih u zdravstvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, naše plate su trenutno u prosjeku manje za 100 eura od zaposlenih u javnoj upravi koji rade u administraciji i kojih je u eri računara zapošljeno preko 15 hiljada (oko 3 hiljada više nego prosvjetnih radnika). Na ovaj način se narušava i princip ujednačenosti zarada u javnom sektoru. Smatramo da je to degradirajuće za našu profesiju i pozivamo se na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru: “Član 5: Utvrđivanje zarada zaposlenih zasniva se na principima: 1) ujednačenosti zarada u javnom sektoru za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija;”

Posebno smo povrijeđeni ponašanjem poslanika u Skupštini koji su potpuno zanemarili naš značaj, koji ne nalaze za shodno da se izbore za naš interes, za naš bolji status, a time i dobrobit cijelog društva. Naprotiv, najnoviji zahtjev koji smo mogli čuti u Skupštini je da se „naredne godine povećaju koeficijenti na plate zaposlenih ustavnosudskih savjetnika i sekretara stalnih radnih tijela (odbora) u parlamentu sa 10,38, na 13,83“. Ako bi se usvojio ovaj  predlog, ove dvije kategorije zaposlenih bi imale dodatno veću platu uz povišicu koju predviđa projekat “Evropa sad!” (prosjek 17%).

Pitamo se da li ovo neko decenijama sistematično želi da uništi i uruši državni sistem degradiranjem obrazovanja i samog ugleda nastavnika?!

Naš zahtjev je da se u što kraćem roku uradi izmjena i dopuna zakona o zaradama u javnom sektoru, jer se odstupilo od  koncepta ujednačenosti zarada.

Tražimo od Vlade i Ministarstva finansija da usvoje naš predlog povećanja koeficijenta profesorima zaposlenim u školama i vrtićima na 12.56.

Ako se ne ispune naši zahtjevi, pozvaćemo kolege na obustavu svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su nam Zakonom o štrajku. Na kraju, kao krajnja mjera, organizovaćemo protesta ukoliko se naslovljeni u ovom otvorenom pismu ogluše na naše zahtjeve.

 UO Prosvjetna zajednica CG

0 Comments

Submit a Comment