U Crnoj Gori je na djelu selektivna pravda, dvostruki aršini i politički revanšizam

Objavljeno: 07.12.2021, 15:30h

Saopštenje koordinatora NVO Info-portal MNE Muhameda Ukovića.

Vjerovao sam da u našoj prelijepoj Domovini Crnoj Gori ima mjesta za sve, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost. Vjerovao sam da svako od nas ima pravo na život dostojan čovjeku.

Nažalost sve više uviđam da nam nedostaje pravde, kao osnova  ljudskog dostojanstva. Nisam izbjeglica, pridošlica ili došljak, ovdje sam rođen, ovdje su mošti mojih predaka, svoj sam na svom, ali izgleda i ničiji. Oduvjek sam se kao građanin  zalagao za pravdu i socijalnu jednakost, nažalost izgleda da sam bio u dubokoj zabludi, a pravda je očigledno bila i ostala iluzija i utopija, naročito za pripadnike etničkih zajednica, koji nisu politički homogenizovani i vječito izmanipulisani.

Od 2016. radim u skupštinskoj službi kao viši namještenik za odnose sa javnošću i Nevladinim organizacija, to je samo dio poslova koje sam svih ovih godina odgovorno obavljao. U prilog mojoj tvrdnji najbolje govori podatak  da su bivši, ali aktuelni predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj, dva puta prosljedili dopis Ministrastvu Finansija i tražili  saglasnost da se objavi konkurs vezano za poso koji radim preko pet godina, dva puta je zahtjev  odbijen.

Vjerovao sam u pravni sistem države u kojoj živim, nažalost u ovom trenutku uviđam da one skoro kao da ne postoje. Kako drugačije objasniti činjenicu da sam im se obratio i detaljno ukazao na tipičan primjer diskriminacije, do ostao sam bez odgovora. Pismenim putem sam se obratio  i Vladi Crne Gore i ukazao na sve nelogičnosti.  Iz kabineta Vlade Crne Gore, prije dvije nedelje, osiono i arogantno mi se obratio neki gospodin i kratko mi poručio “ Mi se ne bavimo ovakvim stvarima”. Nisam imao vremena da mu odgovorim, “ a kome treba da se obratim, ako nadležne institucije ne preduzimaju ništa”.

Pri tome u dopisu je naznačeno da sam jedini pripadnik etničke zajednice, koji je uposlen  u organima lokalne uprave. Nažalost ništa nije pomoglo. Apsurdno je da nadležni lokalne uprave opštine Ulcinj nedvosmisleno pokazuju spremnost da me angažuju na poslovima koje godinama radim, međutim  Izvršna Vlast u ovom slučaju Ministrastvo Finansija odbija takvu mogućnost, primjenjujući sistem selektivne pravde i dvostrukih aršina, a selektivna pravda je najgori oblik vladavine.  Nema riječi o demokratiji, ako se ona selektivno primjenjuje, demokratije i pravde ima za sve, ili ona ne postoji. Ponavljam u toku je selektivna Pravda i dvostruku aršini.

Nakon svega navedenog pitam se ima li smisla usvajati Strategije koje se ne inplementiraju u praksi i koje isključivo služe kao dekor. Čemu lokalni akcioni planovi, koji se u praksi ne primjenjuju. Izgleda da živimo u vremenu političkih progona, revanšizma, lažnih ideala, nepravde i jednoumlja.

Ulcinj,07.12.2021.

Koordinator NVO Info-portal MNE

Muhamed Uković

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register