HRA: Vlada da zauzme strateški pristup suočavanju sa svim ratnim zločinima

Objavljeno: 05.10.2021, 13:13h

Akcija za ljudska prava (HRA) je pozdravila “veoma važan događaj u kome su, po prvi put poslije trideset godina, Republika Hrvatska i Crna Gora zajednički obilježile mjesto ratnih zločina u Morinju, u Crnoj Gori” i izrazila očekivanje “da dvije države u istom duhu nastave saradnju na obilježavanju i istraživanju ratnih zločina, uključujući zločine na dubrovačkom ratištu i zločine u logoru Lora u Splitu”.

Delegacije CG i Hrvatske prvi put zajedno položile vijenac na ulaz u logor Morinj

“Očekujemo da Vlada Crne Gore zauzme strateški pristup komemoraciji žrtava svih ratnih zločina i mjesta na kojima su se dogodili. Suočavanje sa greškama iz prošlosti je jedini način da djeci obezbjedimo budućnost u kojoj se iste greške neće ponavljati. Državno tužilaštvo mora iz temelja da promijeni pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i pozabavi se komandnom odgovornošću kako za logor Morinj tako i za druge zločine”, rečeno je u saopštenju HRA.

Ova nevladina organizacija je podsjetila na to da zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centrom za građansko obrazovanje (CGO) zahtijeva “trajnu memorijalizaciju mjesta na kome se nalazio logor Morinj, kao i mjesta u Herceg-Novom sa koga je većina bosansko-hercegovačkih izbjeglica deportovana u smrt”.

 

HRA, CGO i ANIMA podsjećaju Bečića na svoju inicijativu

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply