HRA, CGO i ANIMA podsjećaju Bečića na svoju inicijativu

by | sep 19, 2021 | Novosti | 0 comments

“Nismo dobili odgovor na ovu inicijativu”, navodi se u saopštenju tri nevladine organizacije.

Oni su saopštili i da su predsjedniku SO Herceg Novi Ivanu Otoviću dostavili 14. septembra Inicijativu za podizanje spomen obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u Herceg Novom, podržavajući time i želju porodica stradalih žrtava iskazanu prije više od deset godina.

Oni očekuju od Bečića i Otovića da inicijative koje su im upućene “blagovremeno uvrste u dnevni red skupština kojima predsjedavaju, da bi Crna Gora tridesetogodišnjicu zločina narednog maja po prvi put zvanično obilježila”.

U saopštenju se poodsjeća na riječi koje je predsjednik Skupštine Crne Gore kazao 27. maja ove godine, kada je rekao, pored ostalog, da “najmanje što možemo da učinimo jeste da se potrudimo da se takvi zločini ne zaborave, a da se slične stvari ni u naznaci nikada ne ponove.“

U maju i junu 1992. godine, najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz BiH nezakonito je uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini. Samo 12 osoba deportovanih iz Crne Gore uspjelo je da preživi mučenje u koncentracionim logorima.

Ostale vijesti na ovu temu.

0 Comments

Submit a Comment