Inspekcija naredila uklanjanje nelegalnih separacija Šuškavčevića i Petrovića

Objavljeno: 30.09.2021, 12:45h

Inspekcija je reagovala nakon tekstova portala PCNEN o nelegalnoj eksploataciji šljunka

Podgorički biznismeni Ranko Rajo Šuškavčević i Danilo Dano Petrović su izgradili nelegalno više objekata u selu Mahala (naselje Zeta), što je kontrolom utvrdila Urbanističko-građevinska inspekcija pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Šuškavčević je osnivač kompanije Montenegro petrol, dok je u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) preduzeće upisano na njegovu kćerku Andreju Šuškavčević Novović. Petrović je vlasnik i osnivač građevinskog preduzeća Cijevna commerce.

Separacija Montenegro petrola snimljena je više puta kako radi i noću

Inspekcija je reagovala nakon tekstova portala PCNEN o nelegalnoj eksploataciji šljunka. Montenegro petrol ima jednu od većih separacija za eksploataciju šljunka na ušću Cijevne u Moraču i cijela se nalazi na državnom zemljištu. Iako je od 4. decembra prošle godine zabranjen svaki vid kopanja pijeska iz Morače, bilo da je riječ o eksploataciji ili regulacije korita rijeke, reporteri PCNEN-a su u više navrata vidjeli da je separacija Šuškavčevića i dalje aktivna. Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, svi objekti  su izgrađeni na parceli koja je u vlasništvu države Crne Gore. Prema istom listu nepokretnosti, „poslovni objekti“  Montenegro petrola nemaju dozvoli, a upisani su kao objekti u izgradnji  na „tuđem zemljištu“  2019. godine.

Urbanističko-građevinska inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje je na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata 16. septembra započela inspekcijski nadzor izgrađenih objekata preduzeća Montenegro petrol na lokaciji katastarske parcele 2227/1, katastarske opštine (KO) Mahala. Tom prilikom utvrdili su da je na pomenutoj parceli izgrađeno devet objekata, dok je jedan objekat u procesu izgradnje, odnosno urađena je temeljna ploča.

„U toku postupka, utvrđeno je da je investitor objekata privredno društvo Cijevna Komerc Podgorica, kao i da u skladu sa članom 91, Zakona o planiranja prostora i izgradnji objekata za predmetne objekte ne posjeduje prijavu građenja i/ili dokumentaciju, ili građevinsku dozvolu, odnosno bilo koji pravni osnov za izgradnju istih. Takođe, inspekcija je konstatovala da predmetni objekti nijesu uknjiženi u katastar nepokretnosti, te da nijesu u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, u čijem je zahvatu predmetna parcela“, navodi se u odgovoru inspekcije.

Kompaniji Montenegro petrol naloženo je da uklone šest objekata, dok preduzeće ’Cijevna Commerce mora da ukloni osam objekata i da zaustavi gradnju na jednom objektu.

Građevinski inspektori su nakon toga zabranili dalje građenje i naložili uklanjanje objekata, dok su ostale radnje, kako tvrde, iz nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva poljoprivrede. Iz Uprave za inspekcijske poslove, međutim, još nijesu odgovorili na pitanja PCNEN-a, ali navode da će to učiniti početkom sljedeće sedmice.

Iz kompanije Montenegro petrol od prošle sedmice ne odgovaraju na pitanja PCNEN-a. Između ostalog, zašto i dalje eksploatišu šljunak iz Morače i Cijevne kada je to zakonom zabranjeno i ko im je dozvolio da grade na državnom zemljištu.

Uzurpirano i devastirano više od milion kvadrata državnog zemljišta

Uvidom u Geoportal može se vidjeti da je uzurpirano više državnih parcela koje su veličine preko 600.000 metara kvadratnih. Jedna takva je i parcela  KO:Mahala 2227/1 na kojoj se nalazi separacija Montenegro petrola. Slično je sa parcelama  u KO Grbavci  2161 i 2290, na kojima se nalazi više nelegalnih separacija, što se može vidjeti i na setelitskom snimku na Geoportalu.

 

 

U  Bemaxu tvrde da su obustavili radove

Jednu od većih separacija na Cijevni imala je i građevinska kompanija Bemax. Oni, međutim, tvrde da od 4. decembra prošle godine ne izvode radove ni u jednoj rijeci.

“Kompanija Bemax je potpisala ugovor o regulaciji korita rijeke Morače sa Upravom za vode koja nas je 04.12.2020. godine obavijestila zvaničnim dopisom da se radovi na regulaciji korita rijeke Morače obustavljaju i mi smo iste odmah obustavili”, navodi se u odgovoru Bemaxa.

Iz te kompanije, međutim, nijesu odgovorili odakle sada nabavljaju šljunak i za koje potrebe sada koriste prostor na Cijevni gdje je nekad bila separacija. Za razliku od Montenegro petrola, njihova separacija je na privatnoj parceli.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Vuk VUJISIĆ

Ostali tekstovi na ovu temu

Novi slučaj krađe šljunka: Policiji rekao da je prao utovarnu kašiku

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register