Novi slučaj krađe šljunka: Policiji rekao da je prao utovarnu kašiku

Objavljeno: 28.09.2021, 20:35h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je pokrenulo izviđaj protiv jedne osobe nakon što su novinari portala PCNEN u nedjelju nadležnim organima prijavili eksploataciju šljunka na obali rijeke Morače. Od 4. decembra, prošle godine, zabranjen je svaki vid iskopavanja šljunka iz rijeka Morače i Cijevne, bilo da je riječ o eksploataciji ili regulaciji korita.

Naši reporteri su obilazili rijeku Moraču od zetskog sela Vukovci do Donje Gorice i čuli zvuke građevinske mašine, a sa druge strane rijeke vidjeli su nekoliko teških kamiona kako se kreću. S obzirom na to da je PCNEN i ranije pisao o eksploataciji šljunka iz Cijevne i Morače, novinari su prepoznali teške kamione koji se obično koriste za prevoz šljunka.

Uz pomoć kamere na dronu, vidjelo se da se eksploatacija vrši nedaleko od mjesta gdje su novinari bili parkirani, ali sa druge strane korita rijeke Morače (desna strana uzvodno). Vidjeli su veliki bager kako teškom kašikom iz vode kopa šljunak i tovari ga na kamion. Reporteri su odmah pozvali policiji i prijavili šta se desilo.

Dok je policijska patrola stigla, radovi na iskopavanju su stali. Policija je zatekla isključen i prazan bager, a kašiku spuštenu. Osoba koja je zatečena na licu mjesta, prema informacijama iz policije, tvrdila je da je vlasnik parcele i separacije, koja je bila u blizini. Kazao je policijskim službenicima da sve radove vrši na svom imanju i da je bager spustio do vode da „opere kašiku“ od bagera. S obzirom da je iskop vršio oko sto metara od korita rijeke, tvrdio je da ne vrši iskope u rijeci, već na svom imanju. Međutim, voda se nalazila i u kanali koji je iskopao, pa je teško naslutiti gdje je stvarno rijeka.

Snimci PCNEN-a, međutim, ne pokazuju da je „prao kašiku“ od bagera, već da je punio prikolicu kamiona. Prema informacijama sa Geoportala, iskopi su vršeni na parceli 2161 u katastarskoj opštini Grbavci, koja, prema izvodu iz katastra, pripada državi, a kao subjekt raspolaganja upisana je Vlada Crne Gore. Dio separacije, prema Geoportalu, takođe se nalazi na toj parceli. Sve su to novinari PCNEN-a naveli u izjavi, koju su, zajedno sa video materijalom, predali policiji u podgoričkom Centru bezbjednosti. Sa ovim aktivnostima juče je upoznat inspektor za vode i osnovno državno tužilaštvo, koje je pokrenulo izviđaj.

Korito rijeke Morače produbljeno je znatno ispod 10,5 metara nadmorske visine, koje se smatra najnižom dozvoljenom kotom, ispod koje, kako tvrde u Regionalnom vodovodu, uticaj na kretanje vode ostavlja posljedice i na izvorišta.

Izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština, za deceniju i po smanjena je više od 80 odsto – sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra prošle godine. To je, između ostalog, uzrokovano vađenjem pijeska i šljunka iz korita rijeke i obalnog područja.

Iako je moratorijum uveden 2017. godine, neke kompanije su nastavile eksplataciju pijeska pod plaštom „regulacije toka rijeke“. Regulacija je predviđala uređenje obale, ali su „izvođači radova“ uključivali separacije i ponovo vadili šljunak.

Zbog drastičnog trenda pada izdašnosti, direktor Uprave za vode Damir Gutić je obustavio radove na regulaciji rijeke Morače, dok se utvrde uzroci zbog kojih bi slavine na Crnogorskom primorju mogle ostati suve. Odluka je donijeta poslije višegodišnjih upozorenja državne kompanije Regionalni vodovod, zasnovanih na analizama stručnjaka o tome da je izvorište ugroženo vađenjem ogromne količine pijeska i šljunka iz korita rijeke i obalnog područja.

Nedavno je nelegalna eksploatacija šljunka bila i jedna od tema u emisiji Reflektor (TV Vijesti), u kojoj se govorilo o 30. godišnjici proglašenja Crne Gore za prvu ekološku državu u svijetu. Upravo je apostrofirano da zbog nelegalne eksploatacije šljunka primorje može ostati bez vode. Ekološki aktivista i biolog Vuk Iković tada je upozorio na masovna iskopavanja šljunka na obalama Morače i Cijevne. On je iznio podatak da se taj šljunak koristio za izgradnju dionice autoputa Bar-Boljari.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak je kazao da je za eksploataciju šljunka zaduženo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kazao je da ne zna za informaciju da se šljunak iz Morače vozi na autoput, ali da će provjeriti sa kolegama iz drugih sektora.

PCNEN je ranije pisao o nelegalnoj separaciji kompanije Montenegro-Petrol, koju je osnovao podgorički biznismen Ranko Šuškavčević. Objekti i mašine za ovu separaciju nalaze se potpuno na državnom zemljištu. Prema podacima iz Katastra nepokretnosti svi objekti  su izgrađeni na parceli 2227/1 KO Mahala, koja je u vlasništvu države Crne Gore. Prema istom listu nepokretnosti, „poslovni objekti“  Montenegro petrola nemaju dozvoli, a upisani su kao objekti u izgradnji  na „tuđem zemljištu“  2019. godine. Reporteri PCNEN-a su i u nedjelju vidjeli više vozila da dolaze i odlaze sa separacije Montenegro-petrola.

Vlast ‘slavi’ tri decenije ekološke države, a bastaduri nelegalno šljunak vade (video)

https://www.pcnen.com/portal/2021/09/16/nelegalna-eksploatacija-sljunka-u-sred-bijela-dana-video

Eksploatacija primijećena i u Botunu

Reporteri PCNEN-a tog dana su vidjeli veliko zamućenje Morače, što znači da tog dana lice koje je prijavljeno policiji nije bio jedini koji se bavio protivzakonitim aktivnostima na Morači

Kada su se zaputili prema gradu na jednoj lokaciji su vidjeli novu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Morače. Riječ je o naselju Botun. Bager i kamion su bili spušteni direktno u rijeku, a dvije osobe su kašikom kopali i utovarali šljunak.

Vuk VUJISIĆ
Ivan ČAĐENOVIĆ

 

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register