Vaučeri, dječiji dodaci i jednokratne pomoći kratkotrajno krpe rupe

Objavljeno: 28.09.2021, 21:00h

Nakon objavljene priče o samohranoj majci četvoro djece, Oliveri Orbović, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja odgovorili su na pitanja portala PCNEN

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja podsjetili su na neka od socijalnih davanja i pomoći, koja je moguće ostvariti iako pojedinac ili porodica već imaju neki prihod ili nekretninu.

Na pitanje da li porodica može dobiti neku drugu socijalnu pomoć, uprkos tome što imaju primanja u vidu penzije Oliverinog pokojnog muža, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja podsjetili su na član 25 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Prema tom članu Zakona, ukoliko porodica ili pojedinac već imaju određena primanja ili nepokretnost, a nalaze se u stanju socijalne potrebe, ipak mogu dobiti materijalno obezbjeđenje, naročito ukoliko je u pitanju samohrani roditelj ili lice nesposobno za rad.

Za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje bilo bi neophodno da ovlašćeno lice centra za socijalni rad predloži da se izvrši neposredan uvid od strane komisije centra za socijalni rad, a naročito se targetiraju samohrani roditelji.

Sama komisija daje nalaz i mišljenje da li je porodica ili pojedinac u potrebi za materijalnim obezbjeđenjem, a priznaje se na period od tri mjeseca.

Iz Ministarstva podsjećaju i na pravo na dodatak za djecu, propisanom članom 42 istog Zakona, a koji počevši od oktobra može dobijati petoro djece iz porodice u iznosu od 44 eura po djetetu za četvrto i peto dijete.

Kažu da je jedan od načina na koji mogu pomoći porodici Olivere Orbović i porodicama u sličnim situacijama projekat ,,vaučer za kupovinu“ koji je namijenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da kupe u marketu koji izaberu, robu u toj vrijednosti. Po dobijanju zahtjeva, MFSS će tražiti mišljenje centara za socijalni rad na osnovu kojeg će se raditi rješenje kojim se odobrava ili odbija izdavanje vaučera za kupovinu.

Kažu i da je država do sada ,,više puta u proteklom periodu ovoj porodici izlazila u susret“.

,,Država će aktivno učestvovati u rješavanju ovog i svakog pojedinačnog slučaja, tako što će u zavisnosti od raspoloživosti budžeta pomagati građane u stanju socijalne potrebe“, rekli su iz Ministarstva.

Na pitanje da, ipak, jednokratne pomoći nisu sistemsko rješenje za život dostojan čovjeka, iz Ministarstva smo dobili opširne informacije o nepromijenjenim cijenama vekne hljeba.

J.Damjanović

Olivera i kćeri – siromaštvo bez institucionalne zaštite (video)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply