'; ?>

Olivera i kćeri – siromaštvo bez institucionalne zaštite (video)

Objavljeno: 26.09.2021, 10:04h

Samohrana majka četvoro djece Olivera Orbović živi na Žabljaku Crnojevića sa 120 eura mjesečnih primanja. Upravo ta crkavica je smetnja da dobija socijalnu pomoć.

Od kada joj je preminuo suprug, Oliverin ionako težak život, zbog njegove bolesti, postao je još teži.

,,Ostala sam sama sa djecom. Svjesna sam da je ovdje život ionako težak, a pogotovo kad se još i djeca podižu“, kaže ona za PCNEN.

Oliverina jedina primanja su 120 eura, naslijeđene muževe penzije, zbog koje ne može dobiti socijalnu pomoć, niti bilo koju drugu od države. Šta može uraditi sa tih 120 eura?

,,Mogu da platim račune i to je to“.

Olivera ima četiri ćerke, četiri đaka. Kaže da je jako ponosna na njih jer su ,,skromne, dobri đaci i talentovane“. Jedna trenira rukomet, druga karate, treća ide na folklor, a četvrta ima talenta za crtanje.

Oliverine ćerke moraju da se bude veoma rano da bi putovale autobusom u školu u Podgoricu i Golubovce. To su jedina djeca koja idu u školu iz Žabljaka Crnojevića.

Trenutno su izdaci za mjesečne đačke karte jedan od najvećih Oliverinih problema. Za njih mjesečno mora izdvojiti skoro 100 eura. Autobuski prevoznik nije imao sluha na njene molbe.

„Njima ništa ne znače te četiri mjesečne karte“, kaže Olivera. Dodaje da se za pomoć oko karata obraćala i Ivanu Vukoviću, gradonačelniku Podgorice, ali odgovor je izostao.

,,Pisala sam kad je počela škola. I dalje se nadam da će makar jedan mjesec da uplate te mjesečne karte“, kaže Olivera

Iz kancelarije Glavnog grada su potvrdili za PCNEN da su upoznati sa situacijom ove porodice, ali nijesu odgovorili na naše pitanje da li su u mogućnosti da obezbijede mjesečne karte za četvoro djece, budući da iz Žabljaka Crnojevića saobraća prevoznik Glavnog grada ‘Alivodić’.

Umjesto odgovora na pitanje, dostavili su nam šturu informaciju da su ,,u februaru, bez obzira na to što je riječ o stanovnicima druge opštine, pružili finansijsku podršku.“

Olivera kaže da su iz Glavnog grada dolazili kod nje i ,,donijeli osnovne životne namirnice za djecu, kada je ove zime prijetilo da će voda ući u kuću“. Dodaje da tri mjeseca nisu mogle izaći iz kuće zbog vode.

Ministarstvo odugovlači sa odgovorima

Olivera ima naslijeđeni dug za električnu energiju koji premašuje 10.000 eura. Nema načina da se kurtališe toga duga, ali se nada da „neće ni ovo trajati dovijeka“

,,Počeću i ja da radim, ne stidim se nijednog posla, samo da ovo najmlađe malo odraste, ali ne mogu još uvijek da je pustim da ide sama autobusom“, ispovijeda se Olivera i objašnjava nam da djevojčica ne može ići sa sestrama jer ne idu u isto vrijeme u školu.

Olivera je zahvalna svim ljudima koji su joj do sada pomagali i kaže da je skoro sve što je u kući dobila preko humanitarne pomoći od pojedinaca, organizacija, škole i Mitropolije. Strijepi da „nešto ne crkne jer treba da se popravi ili uzme novo“.

,,Ja sam svjesna da sam možda ljudima i dosadila, ali kad te sklope problemi jedan za drugim, prinuđena sam da molim“, kaže ona.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja nisu odgovorili na pitanja PCNEN-a, iako su tražili više puta da im se produži rok za odgovore.

Pitali smo ih da li imaju ili planiraju razvijanje mehanzama da zaštite djecu od loše finansijske situacije kako bi imala normalne životne uslove, ali i da riješe ostale slične slučajeve u državi koja se Ustavom deklarisala kao država socijalne pravde.

Pitali smo ih i da li postoji način da porodica dobije neku socijalnu pomoć, uprkos naslijeđenoj penziji, i šta Ministarstvo finansija i socijalnog staranja može učiniti u ovom konkretnom slučaju.

Jovana DAMJANOVIĆ

Ukoliko želite i u mogućnosti ste da pomognete ovoj porodici, novac možete uplatiti na žiro račun Oliverine ćerke:

Nikolina Gazivoda

Crnogorska komercijalna banka

510000000121847172

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register