Temeljni ugovor sjutra na sjednici Sinoda SPC

Objavljeno: 22.09.2021, 22:14h

Glavne odredbe predloga temeljnog ugovora

Temeljni ugovor između SPC i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran sjutra, 23. Septembra, na sjednici Sinoda, piše Blic.rs.

Ugovor je usvojila Vlada Crne Gore, a potom je, uz saglasnost Episkopskog savjeta Mitropolije poslat u beogradsku Patrijaršiju 22. jula.

Temeljnim ugovorom se sa određenom vjerskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i ustanovljava koji su vjerski praznici i državni.

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prva rukom mitropolita Amfilohija, koji je uputio Vladi Crne Gore još prije deset godina. Na verziji prije sadašnje radio je crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić.

Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1912. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

– Ugovor potpisuju Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

– Ukoliko se vodi postupak ili istraga krivične prirode protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obavještavaju nadležnog episkopa.

– Crkva ima svoju autonomiju, što praktično znači da samostalno i slobodno donosi odluke koje se tiču crkvenog života.

– SPC samostalno može da formira škole, odnosno Bogoslovije. Mijenjanje i ukidanje Eparhija (trenutno četiri na prostoru CG) je u nadležnosti Sabora.

– Kada je riječ o prodaji imovine, najednostavnije rečeno, ako bi SPC htjela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.

– Za gradnju vjerskog objekta neophodna je saglasnost nadležnog episkopa. Bez te saglasnosti Vlada neće ni razmatrati zahtjev.

– Najveća izmjena u predlogu koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, koji nije prošao Vladu, jeste u državnim praznicima. U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi vjerski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U verziji koja je pred Sinodom, vjerski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.

– Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama i Katoličkom crkvom zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade.

– Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

Sinod SPC o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom 23. septembra?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register