Sinod SPC o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom 23. septembra?

Objavljeno: 12.09.2021, 12:50h

Riječ je o tekstu ugovora u koji je Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koji su obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu

Sjednica Sinoda srpske pravoslavne crkve, na kojoj će se, između ostalog, govoriti i o Temeljnom ugovoru koji SPC i Crna Gora treba da potpišu, trebalo bi da se održi 23. septembra, saznaje portal Dana iz izvora iz Patrijaršije.

Očekuje se da na sjednici Sinoda bude razmatran i izvještaj stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije koja se bavila predlogom Temeljnog ugovora.

Riječ je o tekstu ugovora u koji je Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koji su obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je, ranije, obavijestio premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmjene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima posljednju riječ po ovom pitanju.

Krivokapić je ranije rekao da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

“Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negdje da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što prije potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vrijeme, a vrijeme je najbolje kada se dvije strane dogovore “,  rekao je tada Krivokapić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je, nedavno, da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

Govoreći o mjestu gdje će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gdje god se odluči da se ugovor potpiše.

Mitropolit Joanikije: Uskoro potpisivanje Temeljnog ugovora

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register