Mora se prekinuti sa ucjenjivačkom i neotesanom politikom

by | sep 17, 2021 | Analize&Mišljenja, Priča dana | 0 comments

Piše: Goran Danilović

Ujedinjena Crna Gora žali što sto je samo za 24 sata ohrabrujući sporazum između dvije vodeće političke  strukture, DF i Demokrata, postao skoro nepremostivi nesporazum sa URA – trećim partnerom. Nismo uspjeli čak ni da čestitamo. U stvari , iskustvo nas je naučilo da se prerano ne veselimo, pa ni onda kad mnoge “srce ponese” u veselje.

Ako je za  utjehu onda javnost treba da zna da ni jednim potezom nismo tome doprinijeli. Nikada nećemo razumjeti zašto se naše kolege tako potcjenjivački odnose sa onima koji imaju mandat ili dva i čine parlamentarnu većinu, a ne trude se da tu većinu od tačno 41 poslanika ne prošire za podršku još kojeg subjekta? Ljutili se  ili ne “politički veleumi” moraju znati da je to  nepristojno, nekorektno, neznaveno i amaterski. Ipak, i kada i tako postupaju, a naprave dogovor, mi podržimo koliko god to bilo nevaspitano i ponižavajuće. Podržimo jer nam je kao pristojnim ljudima često više stalo do rezultata nego do načina na koji se do njega dolazi.

Dakle, nismo ništa znali o pregovorima koje je u ime naše koalicije ZBCG vodio DF. Nismo o tome obaviješteni ni porukom, ni pozivom ni bilo kako drugačije. I ne samo što nismo mi nego nijesu ni neki drugi konstituenti koalicije. Ta ucjenjivačka i neotesana politika je duboko pogrešna i nikad neće donijeti rezultat.

Lično sam na posljednjem sastanku parlamentarne većine molio da se u tišini dogovore oni koji su tada bili u najvećem nesporazumu oko rekonstrukcije ili izbora nove Vlade i da potom mi ostali samo pomognemo da se rješenje uobliči. Ali stvar se ne rješava tako što se u ponoć objavi medijima rješenje koje je konačno i po sistemu “to je to – uzmi ili ostavi”! Ponavljam, to je duboko pogrešno i tjera svakoga ko ima i trunku dostojanstva da se usprotivi bez obzira na političku cijenu!

Ako velikim subjektima ne trebaju mali onda neka svako radi kao mu volja; svađa, mirenje svaki treći dan, političko istrebljivanje i ponižavaje do besvijesti.

Kada bismo znali da je ovo posljednje dešavanje posljednje mučenje ove vrste mi bismo i to oprostili. Ipak, na veliku žalost, nije. Nije jer je redosled poteza pogrešan i dok se ne promijeni princip i ne potisne užasni, a prazni, politički ego, neće biti bolje i nećemo krenuti novim putem.

UCG nije molila da bude dio naše pobjedničke koalicije, nismo vukli za rukav i trgovali oko mandata kao oko cjepanica, ne otimamo se oko mjesta po dubini i širini i što je najvažnije ništa ne moramo da činimo niti nas iko od bivše ili sadašnje vlasti može ucijeniti.

Ovo je naš poslednji apel i molba i koaliciji ZBCG i vladajućoj većini da se prekine ova pubertetska lakrdija i omalovažavanje drugoga. Molimo zbog opšteg dobra. Molimo zato što nismo nikome dužni. Ili će biti tako ili ćete tražiti većinu kod onih koji svoje podrške naplaćuju po navici – skupo i preskupo. Čestitaćemo na tome samo ako dogovor bude važio makar par sati.

Autor je predsjednik Ujedinjene Crne Gore

0 Comments

Submit a Comment