Da li savjetnik Veljović krši etički kodeks koji se i na njega odnosi?

Objavljeno: 16.08.2021, 16:23h

I kad piše u svoje ime, savjetnik koga plaćaju svi građani i građanke Crne Gore mora da vodi računa o ugledu institucije koju savjetuje!

Piše: Duško VUKOVIĆ

Gospodin Veselin Veljović je savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za pitanja odbrane i bezbjednosti.

Gospodin Veljović prima platu za ono što radi iz državnog budžeta, što znači da ga plaćaju svi građani i građanke Crne Gore bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjersko opredjeljenje, itd.

Zakonu o državnim službenicima i namještenicima se odnosi i na savjetnike, koji spadaju u kategoriju “ekspertski kadar”.

Za sve njih sročen je etički kodeks čiji je službeni naziv Etički kodeks državnih službenika i namještenika. Ovaj kodeks stupio je na snagu 2018, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Vlada Crne Gore Duško Marković. Ovim etčkim kodeksom, kako se navodi, “utvrđuju se etički standardi i pravila ponašanja državnih službenika i  namještenika u ministarstvu, drugom organu uprave, službi Predsjednika Crne Gore, Skupštine  Crne Gore,  Vlade   Crne Gore, Ustavnog  suda  Crne Gore,  sudu  i  državnom  tužilaštvu”.

“Cilj ovog etičkog kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda državnih  službenika  i  namještenika  (u  daljem  tekstu:  službenik),  radi  ostvarivanja  zajedničkog  dobra  i javnog interesa, kao i jačanje povjerenja građana u rad državnih organa”, piše u pomenutom etičkom kodeksu.

U njemu, pored ostalog, piše da “van radnog vremena službenik se ne smije ponašati na način koji može imati negativan uticaj  na ugled državnog organa”, kao i da “prilikom iznošenja stavova državnog organa i ličnih stavova službenik je dužan da čuva ugled  državnog organa i lični ugled.”

Gospodin Veljović ne savjetuje predsjednika Demokratske partije socijalista, nego predsjednika države Crne Gore, dakle predsjednika svih građana i građanki formalno nezavisne države, članice NATO alijanse i kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju. I za taj posao plaćen je iz državne kase, u koji se sliva novac svih građana i građanki Crne Gore.

Gospodin Veljović je, nakon što je danas pozvan u Tužilaštvo da se izjasni u vezi sa stavovima iznesenim u autorskom tekstu objavljenom u dnevniku Pobjeda, novinarima prenio šta je kazao  nadležnom tužiocu: “Radi se lično o mom stavu na koji imam pravo kao i svaki građanin. Saopštio sam činjenice koje svako može da tumači kako hoće. Vrlo jasno ću da saopštavam svoje stavove”.

Kao građanina koji nekom mrvicom učestvujem u finansiranju savjetničkih usluga gospodina Veljovića zanima me da li je on svojim ličnim stavovima u autorskom tekstu “Vidimo se na Cetinju” prekršio Etički kodeks državnih službenika i namještenika Crne Gore. Meni se čini da jeste, jer je u tome tekstu iznio stavove koji mogu “imati negativan uticaj  na ugled državnog organa”, odnosno, u konretnom slučaju predsjednika države Crne Gore. Negativan uticaj se, po mome mišljenju, vidi u tome što se stavovi savjetnika Veljovića u javnosti pripisuju onome koga savjetuje, predsjedniku Milu Đukanoviću i time se predsjednik svih građana i građanki redukuje na funkciju predsjednika jedne partije ili samo jedne političke grupacije. Ne ide predsjedniku države da poziva na proteste i da preuzima ingerencije izvršne vlasti, kada je u pitanju ponašanje organa reda, pa bi to trebalo da obavezuje i njegovog savjetnika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply