Ministarka Bratić i direktorka Višnjić

Objavljeno: 19.07.2021, 20:08h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Svojevremeno, kada je tadašnji premijer Đukanović postavio Slavoljuba Miga Stijepovića za ministra prosvjete, smatrao sam to najvećim poniženjem prosvjetnih radnika, kojem će se prosvjetna zajednica, takva – kakva je, nemninovno usprotiviti. Prevario sam se, dvostruko. Prosvjetari su „mudro“ ćutali, dozvolivši da im polupismen čovjek bude ministar. Kao građaninu bilo mi je neprijatno. Umjeto njih, ja sam se osjećao ponižen.

Ministarka Bratić je, po meni, još gore rješenje za ministra prosvjete: još veći pad i poniženje za prosvjetu.

Na roditeljskom sastanku u OŠ „21 maj“ gdje mi uči mlađi sin, učiteljica nam je saopštila da moramo paziti što djeca gledaju na TV, u kakvim društvima se kreću, ko su im uzori „jer su većina današnjih uzora diskutabilni i problematični“. Uzeo sam riječ i rekao da smo mi nemoćni da im ukazujemo na prave uzore, ako se na televizijama svako malo pojavljuje polupismeni ministar prosvjete Stijepović, sa onakvom retorikom kakvu ima, a da mu na pitanje djeteta ko je on, ja moram objašnjavti da je on u stvari direktor direktora učiteljice! Dodah, tada, da, ako želimo djeci pokazati prave uzore, onda su se prosvjetni radnici morali pobuniti protiv  namještenja Stijepovića za ministra: kako zbog samih prosvjetara, tako zbog djece i njihovih uzora.

Poslije mog komentara najprije nastade muk, da bi zatim jedan „pametan“ roditelj dobacio „nećemo ovdje o politici“!

Tako, ispalo je da sam se ja umjesto prosvjetnih radnika bunio zbog njihovog poniženja.

Nova vlast koju su mnogi dugo priželjkivali – neki javno, neki tajno, u početku je stvorila nadu da će makar prekinuti sa praksom izbora najgorih za mjesto ministra prosvjete. U cilju „racionalizacije“ nova Vlada je spojila nespojivo, četiri ministarstva u jedno. Za izabranu ministarku četiri spojena resora, profesorku Vesnu Bratić, malo je ko do tada čuo i znao nešto više o njoj. Sjetih se da sam sa osobom tog imena i prezimena jednom kratko dopisivao preko mreže i, da nam je prepisku prekinula policija koja je došla u stan da me privede zbog ironične objave na fejsbujku. U toj kratkoj prepisci, buduća ministarka Bratić ostavila je na mene dobar utisak. Vidio sam je kao pomalo naivnu intelektualku (što po meni nije nikakv minus), protivnicu tada aktuelnog režima, tolerantnu (!), sa pristojnom komunikacijom. Ipak, smatrao sam da nema osobe toliko sposobne da može valjano obnašati toliko ministarstava spojenih u jedno.

A onda sam se prosto zaprepastio kada su mediji počeli da objavljuju što je sve svojevremeno ministarka Bratić pisala, objavljivala, govorila pred kamerama. Nijesam mogao da vjerujem da je u pitanju ista osoba i da je takva osoba mogla biti izabrana da bude ministarka 4 u 1. Ta saznanja su još više uzdrmala moju već narušenu nadu – i ne samo moju, da će nova vlada biti Vlada svih građana, a ne Vlada sastavljena uglavnom od ekstremnih nacionalista i vjerskih fanatika, mahom upitno sposobnih amatera.

Za šest mjeseci rada Vlade, ministarstvo Vesne Bratić i sama ministarka u svojim rijetkim javnim nastupima izazivala je uglavnom razočarenje ili ogorčenje u onom dijelu javnosti kojem srpski nacionalizam i vjerski fanatizam nije ideja vodilja. U sva četiri resora kojim Bratić rukovodi nijesmo vidjeli nikakv rad, opipljiv rezultat, kvalitetne pomake, osim kontroverznih namještenja, svađa i smjena u samom ministarstvu, te čistki, uglavnom direktora u prosvjeti. Ministarstvo kojem rukovodi – i sama ministraka Bratić, su još više produbile ionako do pucanja podijeljeno društvo, dajući još više ubojite municije protivnicima nove vlasti i Vlade.

U momentu kada su njena činjenja i nečinjenja izašla iz fokusa javne pažnje, kada smo poslije poslednje afere sa smjenjenim ekstremistom – „savjetnikom za auto škole“ u njenom ministarstvu počeli polako navikavati i na nju, zaokupljeni drugim, većim problemima, ministarka Bratić se potrudila da njeni potezi opet izbiju u prvi plan. Imenovanjem za VD direktorku Osnovne škole u Baru Rade Višnjić, ministarka je opalila možda najveći šamar pristojnom dijelu javnosti Crne Gore – ali i prosvjeti; Građanskom pokretu URA, a možda najveći premijeru koji je postavio na tu funkciju i čija je miljenica (bila?).

Rada Višnjić je učiteljica iz Bara, koja je u žižu javnosti izbila poslije afere „štrumpfovi“, kada je djeci kojoj je predavala dala zadatak da štrumpfove oboje u trobojke, čime se pohvalaila na društvenoj mreži fejsbuk. Tadašnje ministarstvo prosvjete je pokrenulo disciplinski postupak protiv nje, a gospođa Višnjić je imala veoma zanimljivu odbranu, u kojoj je, pored ostalog, istakla, da je ona uvijek bila uz DPS, uvijek glasala za njega, i da nju, za razliku od nekih drugih, nijesu trabali podsjećati da izađe na glasanje i za koga treba glasati!

Tako je njena slava „srpskog heroja i borca za srpstvo“ trajala svega jedan dan – do momenta kada je objavila da je u stvari uvijek bila vojnik DPS-a. Tada sam ironično prokomentarisao taj obrt, a botovi Demokrtaskog fronta i jedna njihova poslanica u parlamentu su, brže bolje, tu, očiglednu ironiju, pokušali zloupotrijebiti – ispavši smješni, što sam opisao u tekstu https://www.pcnen.com/portal/2020/02/04/budne-oce-df-ovih-vjernika/

Nedugo zatim, učiteljica Višnjić je odvela svoje učenika na molitvu u Crkvu, opet zloupotrebljavajući svoj poziv učiteljice i pedagoga, u vjersko-nacionalne i političke svrhe. Tada je dobila otkaz, ali gospođa Višnjić i dalje nije stajala. Postala je oštar kritičar nove vlasti, posebno premijera Krivokapića, na način koji je ispod svakog nivoa: ne prosvjetnog radnika, već svakog pristojnog građanina sa elementarnom kulturom i kućnim vaspitanjem. Uglavnom su to bili neprimjereni, krajnje maliciozni, turbo-folk „šaljivi“, vulgarni osvrti na račun insuinacija o premijerovoj zavisnosti od alkohola i stalnog pijanstva. Višnjićka u svakoj prilici, svojim komentarima  na društvenim mrežama, manje ili više otvoreno širi nacionalizam i šoviniizam, a samo par dana prije imenovanja za direktorku, zlurado i krajnje maliciozno je komentarisala saobraćajnu nesreću poslanice URA-e Suada Zoronjić u kojoj je ova zadobila lakše povrede. Takvu osobu je ministarka Bratić imenovala za direktorku Osnovne škole, u multikonfesionalnom Baru!

Zbog svega navedenog, ministarku Bratić najzad treba odmah i bez odlaganja smjeniti, te povući imenovanje Rade Višnjić sa mjesta VD direktorke Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru. U normalnoj državi bi to istog momenta uradio premijer – zbog sebe, potpomognut ultimativnim zahtjevom Građanskog pokreta URA i prosvjetnim radnicima. U nenormalnoj, kakva je Crna Gora, to će se vjerovatno desiti tek uz peticije i proteste građana – ako ih još ima.
Uglavnom, Vesna Bratić najzad mora biti smijenjena. Ne, da ona sama podnese ostavku, već da bude smjenjena. Makar cijena njene smjene bio pad kompletne Vlade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register