Budne oči DF-ovih vjernika

Objavljeno: 04.02.2020, 09:52h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Karakteristika vjernika je da su blagi, da nemaju mržnje prema bilo kome, da se služe istinom i samo istinom. Ona im je iznad svega. Ogovaranja, podmetanja i laž su im strane. Tako ih uči Biblija i Kuran. Građani Crne Gore su, pokazuju događaji, baš veliki i pravi vjernici. Pored vjere u Boga, svjedoci smo, karakterišu ih navedene osobine. Vjernici u Crnoj Gori, artikulišu svoje vjerovanje i kroz političke partije. Tako su u Bošnjačkoj stranci svi vjernici, poste Ramazan, klanjaju pet vakata namaza, istina im je ispred svega – poginuli bi za nju. Jedini veći vjernici od njih su oni koji su u Demokratskom frontu. To su Hristovi vojnici koji ginu za vjeru, istinu i  pravdu. Blagost i tolerancija prosto odišu iz svake njihove  izjave i nastupa, a intrige i podmetanja su im potpuno strani.

I ja sam vjernik. Ali ne onaj potpuni i pravi, jer nijesam toliko savršen. Pokušavam da ne lažem, ne podmećem, ne mrzim. Koliko u tome uspijevam, pitanje je. Izleti mi ponekad ružna riječ, znam biti ohol i prznica, iako znam da to nije dobro, koliko zbog zbog vjere, toliko zbog drugih ljudi i sebe samog. Uz to, ne postim Ramazan i ne klanjam pet vakata namaza, ne idem u džamiju. Vjerujem u Allaha na neki svoj, nesavršen način.

Posliije „afere“ oko crtanja trobojki učenika u Baru i disciplinskog kažnjavanja učiteljice koja im je dala taj zadatak, oglasila se sama učiteljica, tvrdeći da nije imala nikakvu lošu namjeru, da je dugogodišnji član DPS-a za kojeg redovno glasa, a i oni je uvijek podsjete na tu njenu „građansku obavezu“.

Ispod posta mog fb prijatelja, nacionalnog Srbina (eto i to se mora naglašavati kod nas), koji je prenio tu njenu izjavu, konstatujući da ona i nije baš onakav heroj, srpski patriota i opozicionarka, kakvom su je uzdizali prethodnog dana – čim je dugogodišnji član DPS-a, ostavio sam sledeći komentar u njenu „odbranu“:

„I što je tu strašno? I ja sam član DPS-a od 1997. a stalno sam na neke proteste, jer želim da se DPS mijenja na bolje. Nema savršene partije, pa ni DPS to nije. Ali se stalno popravlja. Za razliku od gospođe Višnjić, mene ne pozivaju na glasanje. Imaju puno povjerenje u mene i znaju da je moj glas siguran.“

Dežurni DF-ovi vjernici, uvijek blage riječi i nikad skloni podmetanjima, a natprosječne intelegencije, bili su zgranuti saznanjem da sam član DPS od 1997. godine. Skrinšotovali su pomenuti komentar, počeli ga djeliti na društvenim mrežama, otkrivši još jednu zavjeru i zavjerenika. Sa vjerom u Boga, komentarisali su to novo „saznanje“  rečnikom i epitetima  po kojem su poznati i prepoznati, onim kakav “priliči” vjernicima kakvim se predstavljaju. U mom komentaru, normalno, nijesu vidjeli nikakvu ironiju. Ili možda jesu, ali…?

Sada kada su razotkrili ko sam i što sam, a znajući njihovu principijelnost, siguran sam da će tražiti hitnu i neopozivu ostavku kompletnog rukovodstva Demokratskog fronta. Jer, očigledno su zaboravili da sam bio izabran za njihovog odbornika u Skupštini Glavnog grada u prošlom sazivu. Dakle, DF je člana DPS-a od 1997. godine predložio za odbornika u gradskoj Skupštini kao nestranačku ličnost, što je, priznaćete, neoprostiv previd i greška, za koju njihovi čelnici moraju snositi političku odgovornost. I kompletno  rukovodstvo DPS je obavezno da podnese ostavku jer je njihov član od 1997. godine bio odbornik „najljućeg protivnika“ DF-a.

Moje „članstvo“ u DPS-u bi u tom slučaju bio spas za sve nas. Crna Gora bi bila oslobođenja decenijskih okova koji su nam nametnuli jedni i drugi. S tim da su građani, čini mi se, najzad prozreli da ne bi bilo ništa neobično i iznenađujuće da neki član DPS bude odbornik DF-a, ili obratno!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply