Umjesto potrebne reforme, obrazovne ustanove ostaju plijen vlasti

Objavljeno: 17.07.2021, 11:13h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da posljednji primjeri haotičnih situacija u vaspitno-obrazovnim ustanovama dokazuju koliko je bila neosmišljena i neprimjenjiva norma iz Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju kojim se nakon njegovog stupanja na snagu ima izvršiti izbor direktora u svim javnim ustanovama u roku od 30 dana, a na bazi čega je nadležno Ministarstvo započelo shodne radnje.

I prilikom usvajanja ove odredbe, koja je raniji rok za izbor rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova od šest mjeseci skratila na 30 dana, CGO je ukazao da je to preambiciozno i nerealno, kao i da se  unosi pravna nesigurnost i konfuzija, a što nam praksa sad već dnevno potvrđuje. Dodatno, CGO podsjeća da u čitavom tekstu novog Zakona nigdje ne postoji odredba da stupanjem na snagu donešenih izmjena prestaje mandat svim direktorima u vaspitno-obrazovnim ustanovama po sili zakona, pa je svako tumačenje Ministarstva da je neophodno izvršiti izbor svih direktora proizvoljno i nezakonito.

Dakle, ne mogu se smjenjivati svi direktori samo zato što je na vlasti neka druga struktura koja ih nije izabrala, već se mora individualno i po jasnim kriterijumima cijeniti rad svakog pojedinačno. Postoje i nalazi Prosvjetne inspekcije koja je utvrđivala nepravilnosti u određenim školama, a po čijim prijedlozima za razriješenje direktora prethodni ministri nijesu postupali štiteći te direktore iz različitih razloga. Takođe, isti ministri su ignorisali brojne pritužbe nastavnog osoblja. Nove obrazovne vlasti su morale prvo postupiti po tim nalazima i pritužbama, a onda tamo gdje smatraju da postoje problemi poslati Prosvjetnu inspekciju ili primijeniti druge mehanizme kako bi utvrdili stanje i procesuirali odgovorne.

Nezakonito je direktore koji su započeli svoje mandate i koji savjesno i posvećeno obavljaju svoj posao razrješavati. Ovo može biti razlog i mnogima od njih za pokretanje sudskih procesa za naknadu štete, a tu štetu će plaćati građani i građanke Crne Gore.

CGO napominje da ni elementarna procedura izbora novih direktora nije ispoštovana, jer nismo imali javne konkurse koje raspisuju školski odbori niti dalju procjenu kandidata od strane Komisije Ministarstva, a što je trebalo da prati mišljenje nastavničkih vijeća o utvrđenim kandidatima. Posebno brinu javno iznešeni navodi zapošljenih u prosvjeti da se direktorska mjesta dijele po utvrđenim partijskim kvotama partija na vlasti.

CGO sa žaljenjem konstatuje da ranija praksa spornih i partijskih imenovanja direktora vaspitno-obrazovnih ustanova prijeti da se još drastičnije razvije umjesto da je ona suzbijena i da se pristupilo transparentnom, kompetitivnom i zakonitom postupku izbora rukovodilaca ovih ustanova. I sve je to, vrijedi ukazati, suprotno predizbornim obećanjima, kao i najavama same nadležne ministarke da će loše prakse mijenjati i da će obrazovni sistem decentralizovati i depolitizovati. U konačnici, ovakav pristup ne može biti podsticajan za potrebno unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja, niti za razvoj kritičke svijesti među nastavnim kadrom i učenicima, a uvodi novi razdor među nastavnim kolektivima.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register