Bilo bi pametno da ovoga puta donosimo odluke dogovorom i konsenzusom

Objavljeno: 07.07.2021, 13:50h

Danilović o jučerašnjem i narednom sastanku parlamentarne većine

Najbolje što možete da uradite nakon sastanka bez zaključaka je da pustite “da prenoći”. Narod bi rekao “pametnije je jutro od večeri”, mada ovdje nije do ovog ili onog doba dana nego do nas i naše pameti.

Pošto me kolega Joković zamolio da preuzmem obavezu zakazivanja novog sastanka parlamentarne većine ja ću to i uraditi uz prethodni dogovor sa kolegama  i u danu kada budem siguran da smo spremni. Iskustvo me uči da bi na trećem sastanku u nizu već morali biti vrlo konkretni i posvećeni jednom od rješenja političke krize u kojoj smo.

Svakako, radovaću se ako subjekti sa većim brojem mandata naprave međusobni dogovor u tišini i preuzmu inicijativu. Formalnosti u ovakvim prilikama nisu presudne, ali je mnogo važno da poštujemo i  formu ako hoćemo brzo da dođemo do suštine. Predstavničko tijelo parlamentarne većine nama taj luksuz da se sastaje “zbog gledanja” i medijskih predstava nego imamo zadatak da problem riješimo.

Mislim da je redosljed jasan. Stavićemo na sto tri mogućnosti sa svim preduslovima za njihovo usvajanje;

– Izglasavanje nove vlade

– rekonstrukcija postojeće

– status kvo

Ako ne želimo, a UCG na to ne pristaje ni po koju cijenu, da u priču uvodimo DPS, onda je svaki glas predstavnika parlamentarne većine presudno važan i podjedanko bitan. Zato treba biti vrlo oprezan i dogovoriti moguće, a ne gubiti vrijeme na poželjno i iscrpljivati se. Ne smijemo se igrati sa narodnom pobjedom od prošle godine niti ostaviti nikakav prazan prostor u koji bi uplivali poraženi politički subjekti koji su razorili Crnu Goru kroz trodecenijsku vladavinu.

Štetno je da vitlamo sa imenima, radilo se o novoj konstrukciji ili rekonstrukciji, ako prethodno ne dogovorimo uslove, pravila i međusobne odnose.

Ni rekonstrukcija ni nova vlada ne mogu biti nametnuti – mogu samo biti dogovoreni voljom četrdeset jednog poslanika.

Juče sam saopštio u ime UCG da mi nećemo biti smetnja ni za “najradikalnije odluke” ako se dogovoreno stavi na papir i potpiše od strane svih jedanaest subjekata većine.

Prošlog puta kolege iz DF, nažalost, nisu mnogo pitale manje partnere, a to je ukupno osam mandata, ni oko nosioca naše liste ni oko predloga za mandatara. Bilo bi pametno da ovoga puta donosimo odluke konsenzusom jer ćemo tako manje pogriješiti.  Ako bismo i došli do dogovora svih da je nova vlada najbolje rješenje UCG bi tražila da mandatar za sastav nove vlade bude iz koalicije ZBCG jer to dugujemo ogromnom broju ljudi koji su nas podržali, ali ako se već odričemo te na izborima dobijene privilegije onda prosto treba podržati nekoga koga dogovore preostale dvije liste: Mir je naša nacija i Crno na Bijelo, bez našeg miješanja i dociranja.

Ipak, posvetimo se redu i redosledu, pripremimo se za sljedeći, vjerovatno odlučujući sastanak, i dogovorimo moguće rješenje. Važno je samo da ne ostanemo u nesporazumu na istom jer od ovoga postojećeg možemo i moramo bolje.

Za UCG

Goran Danilović

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register