Javni prostor treba da bude javno dostupan

Objavljeno: 30.06.2021, 17:40h

Veliki kvalitet načina na koji se Kraljičina plaža ovih dana koristi leži baš u tome što, da biste na njoj boravili, ne morate da potrošite ništa

Piše: Sonja DRAGOVIĆ

Pošto vidim da neki sugrađani, neki novinari, kao i lokalni predsjednik države lično ne umiju da tumače vizuelni materijal koji nam stiže sa Kraljičine plaže, da probam da pomognem: na ovoj fotografiji vidimo ljude kako uživaju na plaži koja je ove sezone ponovo postala javni prostor i koja je sada, napokon, dostupna za javno korišćenje.

Veliki kvalitet načina na koji se Kraljičina plaža ovih dana koristi leži baš u tome što, da biste na njoj boravili, ne morate da potrošite ništa – a ako baš želite, možete da kupite osvježenje i hranu po cijenama koje su dostupne svima. Slobodna upotreba javnog prostora zahtijeva da bude ispunjen upravo ovaj uslov: da naš boravak u tom prostoru nije uslovljen novcem koji moramo da potrošimo da bismo ga koristili.

Naravno da smo jedva dočekali da se neke od najljepših plaža u Crnoj Gori oslobode načina korišćenja koji je ovdje, nažalost, normalizovan toliko da nam je postalo potpuno očekivano da moramo papreno platiti zakupcima plaža samo da bismo sjeđeli pored mora. Koliko je to sumanuto odlično se vidi iz, recimo, mog Lisabona: tu voz do lokalnih plaža plaćamo 1,5Eur, svi nose svoje suncobrane, prostirke, knjige i domine, i dan na plaži ne mora da vas košta više od cijene povratne vozne karte i sendviča. Ko želi više, ima restorane, plažne barove, klubove – ali ništa od toga ne morate da koristite niti da platite ako samo želite da uživate u suncu, pijesku i vodi. Zato što je na snazi princip po kome javni prostor treba da bude javno dostupan, bez obzira na platežnu moć korisnika. Za taj princip i mi treba da se zalažemo.

Ostaje još da prepoznamo vrijednost zelenog zaleđa ove divne plaže (čempresi 💚) i da pribilježimo negdje kako bi ih valjalo podvesti pod neki režim zaštite, nikad se ne zna, drveću je u Crnoj Gori nesigurno. I da otvorimo pitanje oslobađanja naših plaža i od dosadašnje i od buduće privatizacije, pa peškir pod mišku i pravac – Sveti Stefan ☀

PS: Ako ovo čita neko ko misli da određeni prirodni predjeli treba da budu rezervisani isključivo za visokoplatežnu elitu, upućujem ga da razmisli o tome sa kim se i zbog čega klasno solidariše, a mogu i neku literaturu da preporučim.

PPS: Ne znam čija je ova fotka, ali je potpuno magična i zahvalna sam autoru/ki. Javite se i potpisaću vas rado 😎

Napomena: Tekst je izvorno objavljen na autorkinoj FB stranici, odakle ga prenosimo uz njenu saglasnost.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register