Državni ugovori se potpisuju u državnim institucijama ne na brodu

Objavljeno: 08.06.2021, 13:19h

Reagovanje lidera DEMOS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore Miodraga Lekića

Piše: Miodrag Lekić*

Jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije ukazuju da je ovdje neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi naša zemlja dobila više na ozbiljnosti i ugledu.

Prvo, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda a ne u državnim institicijama Crne Gore.

Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mjesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama.

Diplomatski prijem, nakon potisivanja, je nešto drugo.

Na formu poštovanja pravila nas obavezuju i gosti iz velike države koju primarno istorijski  karakterišu poštovanja pravila – dakle, fascinantne zemlje Loka, Bekona, Šekspira, Čerčila… U državi u kojoj i javno izgovorene riječi zvaničnika takođe moraju imati određeni državni i kulturni nivo, u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog.

Ako bi se nastavila praksa pretvaranja državnih institucija u palube inostranih brodova, možemo samo zamisliti kakva bi se političko obavještajna prašina podigala da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci.

U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremnu napravili transfer prema “drugim vrijednostima”.

Smisao ovog kritičkog stava, koji saopštavam i u svojstvu predsjednika skupštinskog  Odbora za međunarodne odnose, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih riječi zvaničnika.

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply