Mandić dan prije Krivokapića bio na sastanku sa Porfirijem

Objavljeno: 30.05.2021, 13:32h

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je u srijedu 26. maja bio gost srpskog patrijarha Porfirija i imao sastanak sa članovima Sinoda

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je u srijedu 26. maja bio gost srpskog patrijarha Porfirija i imao sastanak sa članovima Sinoda, koji su mu otkrili da namjeravaju da do kraja Sabora Srpske pravoslavne crkve potpišu Temeljni ugovor sa Crnom Gorom.

Demokratski front je do sada uredno obavještavao javnost o svojim susretima sa vrhom SPC, a sada je tu informaciju otkrio istoričar Aleksandar Raković blizak Demokratskom frontu, vlastima u Srbiji i dijelu vrha Srpske pravoslavne crkve, prenosi portal Vijesti.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je prije dvije noći da je Mandić pokušavao da odgodi izbor mitropolita do rekonstrukcije Vlade, a Raković je kazao da se lider Nove žalio da je Demokratski front izbačen iz vlasti.

Krivokapić je u četvrtak veče, dan nakon Mandićevog sastanka sa Sinodom, bio u Beogradu na dva sata, a iz SPC je saopšteno da je jedini povod njegovog dolaska bio potpisivanje Temeljnog ugovora.

Premijer je, međutim, predložio da se Ugovor potpiše 30. oktobra, ali je pojasnio da je na sastanku ostavio Porfiriju da sam izabere datum i napomenuo da se prvo tekst ugovora mora usvojiti na sjednici Vlade.

Optužio je Mandića da pitanje Temeljnog ugovora koristi kao izgovor za rušenje Vlade i da to radi u dosluhu sa onima koji stoje iza DF, aludirajući na vlast u Srbiji.

Raković tvrdi i da su episkopi već donijeli odluku da Joanikije bude jedini kandidat za mitropolita, a da je Mandić na sastanku potvrdio da je to jasno i logično rješenje.

Istoričar tvrdi i da u Temeljnom ugovoru nema pomena Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da je taj naziv krajem marta ove godine trajno isključen iz upotrebe u SPC.

Raković navodi i da ukidanje episkopskih savjeta znači centralizovanje SPC i tvrdi da Joanikije nije izabrana za arhiepiskopa cetinjskog, već da je ta titula vezana za pokojnog mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register