Sabor SPC ukinuo episkopski savjet

Objavljeno: 30.05.2021, 12:53h

Sabor je stavio van snage ranije saborsku odluku o osnivanju episkopskih savjeta u raznim crkvenim oblastima s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tijela dok traju vanredne prilike

Sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ukine odluku o osnivanju episkopskih savjeta, saopšteno je iz SPC.

“Sabor je stavio van snage ranije saborsku odluku o osnivanju episkopskih savjeta u raznim crkvenim oblastima s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tijela dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima, a danas, hvala Bogu, više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području”, saopštio je Sabor.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsjedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle, kada nije bilo nikakvih ratnih ili drugih vanrednih prilika.

U osnivačkom aktu piše da pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori čine četiri eparhije, a da episkopi čine Episkopski savjet na čijem čelu je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a koji je bio zadužen za odnose SPC i države Crne Gore.

Episkopski savjet je tada imao pet članova, a pored Amfilohija i Joanikija, tu su bili i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita i episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je umro prije nekoliko mjeseci.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register