Nova Vlada – stara praksa

Objavljeno: 28.04.2021, 10:31h

Kancelarija Ombudsmana mi je juče proslijedila odgovor koji im je uputila savjetnica premijera za odnose sa javnošću.
Foto; Omer Šarkić

Dana 17.02.2021. godine sam u svojstvu novinara-amatera, sa urednom novinarskom iskaznicom pošao na primporedaju prvog paketa vakcina koji je stigao u Crnu Goru iz Srbije. Primopredaje je, kao što znate, obavljena na najvećem nivou, u prisustvu visokih Vladinih zvaničnika. O načinu na koji mi je zabranjeno da pratim i snimam događaj objavio sam tekst pod naslovom Doček vakcina.

S obzirom da sam po prirodi veoma uporan, a kako se obezbjeđenje Vladinih zvaničnika ponijelo potpuno suprotno od onog što su javno proklamovali i što su, prije svega, dužni i obavezni – a to je pravo da, kako novinari tako građani, mogu sa pristojne i bezbjedne udaljenosti snimati bilo koji događaj na javnom prostoru, sjutradan 18.02.2021. godine sam napisao mejl na adresu Kabineta predsjednika Vlade u kome sam tražio da se identifikuje čovjek u civilu koj mi je, po mom sudu, protivpravno zabranio snimanje, te da se isti ukori, a da mi Kabinet uputi izvinjenje. To je, u stvari, bio samo test i poštovanje procedure, jer sam pretpostavio da se Kabinet neće osvrnuti na moj prigovor. Tako je i bilo.

Te prethodne večeri mi je postalo jasno da se funkcioneri i obezbjeđenje nove Vlade ponašaju i da će se ponašati upravo kao njihovi prethodnici, pogotovo kad malo „očvrsnu“i „uzjašu“.

Kako u razumnih 15 dana odgovor (ne)normalno nijesam dobio, uputio sam Prigovor na pomenuto postupanje Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Kancelarija Ombudsmana mi je juče proslijedila odgovor koji im je uputila savjetnica premijera za odnose sa javnošću.

Citiram ga, bez ispravljanja slovnih grešaka:

Poštovani,

Povodom dopisa koji ste nam poslali u vezi pritužbe g. Omera Šarkića na postupanje obezbjeđenja na Aerodromu dana 17. februara 2021. godine, iskazujemo iskreno žaljenje uz obrazloženje da je procjena bezbjednosti bila takva da na navedenoj površini nije moglo biti prisutnih lica.

Još jednom nam je iskreno žao ako je g. Šarkić doživio neprijatnost toga dana i ikazujemo nade da se slične situacije neće ponavljati u budućnosti. 

Hvala na razumjevanju i saradnji.

 Sračno,

Dr Andrijana Đordan

Savjetnica predsjednika Vlade – rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću

Odgovor neću komentarisati. Prepuštam čitaocima PCNEN-a da sami prosude njegovu ozbiljnost, temeljitost i kvalitet.

Omer Šarkić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply