Doček vakcine

Objavljeno: 17.02.2021, 20:53h

Na doček dva manja paketa vakcina, Vladine (?) funkcionere dovezlo je šest ili sedam najluksuznijih službenih automobila
Foto:OMER ŠARKIĆ

Kao amaterskog novinara – blogera, nije me interesovao „doček vakcine“ na podgoričkom aerodromu, naprotiv. U svoj ovoj neveseloj situaciji oko kovida i vakcine, buka koja se digla u javnosti oko 2000 doza koje nam stižu iz Srbije, pretpostavka da će na dočeku biti skoro sve redakcije i vrh naše i srbijanske Vlade, izgledala mi je zanimljiva kao apsurd, tj. imao sam neki osjećaj da se na primopredaji dara mogu desiti neke stvari koje bi bilo zanimljivo vidjeti i snimiti. Zato sam odlučio da pođem na Aerodrom i pokušam uhvatiti neke kadrove koji bi mogli biti interesantni za mene i medij poput PCNEN-a. Ono, da pokušam vidjeti i snimiti nešto što novinarima koji idu po zadatku – da rutinski odrade posao za redakciju, nije interesantno.

Prilazeći službenom ulazu, kulturno me je zaustavilo obezbjeđenje, uz pitanje iz koje sam redakcije. Rekavši da sam novinar PCNEN-a, odmah sam shvatio da je za prisustvu primopredaji vakcine bila potrebna akreditacija – koju nijesam imao, te sam obezbjeđenju odmah predočio tu činjenicu. Ljubazni radnik me je zamolio da sačekam tu dok obavijesti šeficu protokola, koja se ubrzo pojavila i još ljubaznije mi saopštila, uz izvinjenje, da bez akreditacije ne mogu prisustovati događaju.

Kako je ispred ulaza bilo šest ili sedam službenih automobila visoke kategorije, u trenu sam pomislio da je možda i bolje da snimim automobile i one koji će poslije ceromonije ući u njih, jer te snimke neće imati nijedna redakcija. Priupitao sam šeficu protokola da li mogu da snimam tu, ispred službenog ulaza, našto sam dobio odgovor „naravno da mogu“. Zahvalio sam se i počeo da snimam – automobile, iz više pozicija, držeći telefon u rukama. Vozači i tip u civilu, za kojega preptostavljam da je bio šef spoljnjeg obezbjeđenja, su me cijelo vrijeme sumnjičavim pogledima pratili. Bio sam jedini novinar-fotograf koji je bio napolju.

Zauzimajući pozicije za snimanje, prolazeći na desetak metara od istih onih ulaznih vrata na čijem sam pragu bio, zaustavi me opisani, spoljni šef obezbjeđenja – u civilu. Oštro mi saopšti da dalje ne prilazim, sa istim pitanjem – zašto sam tu? Poslije objašnjenja, zauzeo sam poziciju na dvadestak metara od vrata i službenih automobila, izvadio rasklapajući stativ, namjestio telefon na njega, u namjeri da sačekam i zumiram korisnike službenih automobila. Ponovo mi prilazi isti čovjek, opet se ne predstavljajući, traži mi identifikacione dokumente, zabranjujući mi da bilo što više snimam. Zove uniformisanog policajca da me legitimiše i udalji sa trotoara ispred, i samog aerodroma. Poslije uvida u novinarske iskaznicu i ličnu kartu, policajac mi kulturno sopštava da se udaljim i da više ne mogu da snimam, jer nemam akreditaciju. Objašnjavam da mislim da imam pravo, da snimam van aerodromske zgrade, da mi je to odobrila šefica protokola i kulturno tražim da mi se objasni po kom zakonu ili pravilu nemam pravo da snimam van aerodromske zgrade. Policajcu, vidim, neprijatno, jer očigledno da takvo pravilo ne postoji ili ga on ne zna, te mi saopštava da nemam što tu snimati, jer su svi novinari „tamo, na pisti“. Objašnjavam da, kao novinaru, meni može biti interesantno što drugim moguće nije i, da niko ne treba da me uči mom poslu – kao što ja ne učim njih, ali da ću ispoštovati naređenje i zahtjev. Sklopio sam stalak i vratio se obavljenog a ne neobavljenog posla.

Naime, shvatio sam da se ništa nije promijenilo u ophođenju Vladinog obezbjeđanja, da argumentima sile i  mimo zakona zabranjuju novinarima da obavljaju svoj posao i, da je na doček dva manja paketa vakcina, Vladine (?) funkcionere dovezlo šest ili sedam najluksuznijih službenih automobila. Onih koje rasprodajemo i koje ćemo rasprodati, jer ova Vlada nije rasipnička kao prošla!

O.ŠARKIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply