Reporteri bez granica šokirani odlukom Apelacionog suda u slučaju novinara Martinovića

Objavljeno: 30.03.2021, 11:39h

Reporteri bez granica su saopštili da su “šokirani odlukom Apelacionog suda da potvrdi presudu kojom je novinar Jovo Martinović osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog posredovanja u švercu narkotika”.

“To je podsmijavanje pravdi i sramno za zemlju koja želi da se pridruži Evropskoj uniji. Sudije su samo ponovile argumente Višeg suda, uprkos nedostatku dokaza protiv novinara, što je sam Apelacioni sud primijetio 2019. godine. Reporteri bez granica će braniti Jova Martinovića dok ne bude oslobođen svih lažnih optužbi“, navodi se u reagovanju te organizacije.

Apelacioni sud Crne Gore je odbio žalbu odbrane istraživačkog novinara Jova Martinovića, koga je prethodno Viši sud osudio na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, i pored oštrih osuda međunarodnih organizacija za zaštitu novinara.

Martinovića je Viši sud u Podgorici 8.oktobra 2020. osudio za šverc narkotika, a oslobodio prvobitne optužbe za stvaranje kriminalne organizacije, pa mu je kazna sa 18 smanjena na 12 mjeseci.

“Nastaviću da se borim za istinu. Ovo je još jedna dokaz zarobljenosti pravosuđa i nepostojeće pravde”, rekao je Martinović za Glas Amerike, najavljujući žalbu Ustavnom sudu.

On je rekao da je sud napravio niz propusta, navodeći da mu je sudila sutkinja koja je učestvovala u vijeću koje mu je odredilo pritvor, da nikada nije dobio spise predmeta, te da svjedok-saradnik na osnovu čijeg svjedočenja mu je suđeno nije procesuiran zbog šverca narkotika.

Martinović je proveo duže od 14 mjeseci u pritvoru, da bi bio pušten nakon zahtjeva Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara da mu se omogući fer suđenje i odbrana sa slobode.

Martinović je dobitnik međunarodne novinarske nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko izvještavanje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register