Jovo Martinović dobitnik međunarodne nagrade za novinarstvo

by | aug 22, 2018 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći i doprinio je da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.

On je u oktobru 2015. uhapšen pod optužbom da je dio grupe koja je švercovala drogu, a u pritvoru je proveo 14 mjeseci, podsjeća portal Vijesti.

O glavnim akterima te grupe Martinović je, zajedno sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.

Brojne domaće i inostrane svjetske organizacije za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, zahtijevale su da se novinar brani sa slobode, kao i da mu se omogući pravedno suđenje.

“Balkan je region o kojem je moj otac podrobno izvještavao i upoznao se sa tamošnjim prilikama kroz nekoliko sukoba. Priznanje za rad novinara koji je hrabro i po visokoj cijeni platio izvještavanje o dešavanjima u tom dijelu svijeta je najbolji način da se obilježi desetogodišnjica dodjele naših nagrada”, rekla je Kamila Mekler, direktorka projekta nagrade Piter Mekler.

Martinović nije u mogućnosti da prisustvuje uručenju nagrada 27. septembra, već će se prisutnima na ceremoniji obratiti putem video-konferencije.

Porodica i prijatelji Meklera, međunarodno poznatog novinara koji je radio za Frans Pres, Junajted pres i Asošiejted pres, pokrenuli su dodjelu nagrada 2008. godine.

Tokom prethodnih devet godina, nagrade su dobili novinari iz Šri Lanke, Rusije, Hondurasa, Kazakstana, Sudana, Pakistana, Sirije, Burundija i Meksika – zemalja u kojima bavljenje novinarstvo zahtijeva određenu dozu hrabrosti.

0 Comments

Submit a Comment