Pamtimo otmicu u Štrpcima

Objavljeno: 26.02.2021, 11:55h

Ponavljaćemo dok pravda ne bude zadovoljena!

27.februara 1993. voz 671 je krenuo iz Beograda  ka Baru,  na  železničkoj stanici Štrpce dočekala ga je srpska oružana formacija  predvođena sada haškim optuženikom Milanom Lukićem, uz pomoć policije koja je bila u vozu,  i iz njega  odvela 19 civila  u nepoznatom pravcu – 18 Muslimana i jednog Hrvata. Dvadesetdvije  godine  su  od ratnog zločina  otmice u Štrpcima.  Svjedočanstva posmatrača govore da su bez traženja objašnjenja napustili kupe i voz. Oteti i ubijeni su bili civili.  Ubijeni su zbog onog što je pisalo u njihovim dokumentima. Većina ubijenih su bili iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Do današnjeg dana većina njih nije pronađena.

Podsjećamo crnogorsku javnost da su za ovaj zločin osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Podsjećamo crnogorsku javnost na odgovornost koju imamo prema žrtvama i njihovim porodicama jer je ovaj zločin učinjen u naše ime, a nalogodavci i idejni tvorci rata na prostorima ex JU  nisu još imenovani.

Na epitafu u Štrpcima piše: “Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar odustao je od budućnosti”.

Mislimo da se Crna Gora ne može distancirati od ovog zločina i da je odgovornost i na nama da  pravda bude zadovoljena i da se na primjeren način obilježi ovaj događaj i spriječi zaborav.

ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register