‘Moramo nametnuti demokratske obaveze vodećim digitalnim igračima’

Objavljeno: 16.01.2021, 07:51h

“Organizacija internetske javne sfere ne bi trebala da bude prepuštena tržišnim snagama ili pojedinačnim interesima”.

Autor: Reporteri bez granica

Nakon odluke Twittera da zauvijek zatvori nalog predsjednika Donalda Trampa, Reporteri bez granica (RSF) predlažu načine kako izbjeći da tehnološki giganti zadrže moć odlučivanja da li treba zatvoriti naloge društvenih medija.

Nakon što je previdio lažne vijesti i govor mržnje koje je Tramp objavljivao tokom svoje četiri godine predsjedavanja SAD, Twitter je 8. januara jednostrano odlučio da trajno zatvori nalog @realDonaldTrump, a zatim, nekoliko dana kasnije, 70.000 drugih naloga povezanih s pro-Trump QAnonom pokretom. Facebook, Instagram i Twitch takođe su suspendovali predsjedničke naloge na neodređeno vrijeme, dok je Amazon potom suspendovao pro-Trampov društveni medij Parler. Sve ove odluke donijele su kompanije iz privatnog sektora bez ikakve demokratske ili sudske kontrole!

“Živimo u političkoj distopiji”, rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire. “Zakone javne sfere nekad su uspostavljali parlamenti, a provodile ih sudije, ali sada su nadležne korporacije iz privatnog sektora. Njihove norme nisu definisane u demokratskom okviru s provjerom i ravnotežom, nisu transparentne i ne možete se žaliti nijednom sudu prije nego što budu izvršene. Organizacija internetske javne sfere ne bi trebala da bude prepuštena tržišnim snagama ili pojedinačnim interesima”.

Konkretni predlozi

U Evropi, Zakon o digitalnim uslugama koji je u decembru predstavio evropski komesar Thierry Breton ima za cilj regulisanje sadržaja objavljenog na platformama i nudi značajan napredak. O mnogim drugim zakonodavnim inicijativama se takođe raspravlja, kao što je revizija Odjeljka 230 u Sjedinjenim Državama, Zakon o šteti na internetu u Velikoj Britaniji i Digitalna povelja u Kanadi. Ali, zasad se nijedan zakon ne bavi svim izazovima koje postavlja digitalna javna arena.

Komisija za informacije i demokratiju, sastavljena od 25 istaknutih osoba 18 nacionalnosti, izradila je Deklaraciju kojom se uspostavljaju opšti principi za globalni internetski informacionii i komunikacioni prostor – algoritamska transparentnost, pluralizam, ideološka neutralnost platforme, zabrana sukoba interesa i promocija pouzdanih vijesti i informacije.

Ova deklaracija nadahnula je Partnerstvo za informacije i demokratiju, koje je pokrenuto za vrijeme Generalne skupštine UN-a 2019. godine i kojem se do sada pridružilo 38 vlada.

Forum o informacijama i demokratiji stvorili su u novembru 2019. godine 11 organizacija, istraživačkih centara i think tankova sa sjedištem na svim kontinentima. U novembru 2020. objavio je 250 preporuka o transparentnosti platforme, moderiranju sadržaja, promociji pouzdanosti informacija i aplikacijama za razmjenu poruka kada njihova masovna upotreba prelazi okvire privatne prepiske.

RSF je takođe stajao iza inicijative Journalism Trust Initiative (JTI), koja proizvodi niz mašinski čitljivih standarda, tako da algoritmi pretraživača mogu dati prednost medijima koji se pridržavaju novinarskih metoda i etike. Ovi standardi, koje oglašivači takođe mogu koristiti, rezultat su inicijative samoregulacije u kojoj su entiteti iz cijelog svijeta sarađivali pod okriljem Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN).

Sistemske promjene

U areni vijesti i informacija iz koje su eliminisani posrednici, političari, poznate ličnosti, korporacije, vjerske grupe i drugi igrači trenutno se mogu obraćati svojoj javnosti bez ikakve odgovornosti prema bilo kakvim etičkim standardima, dok su mediji nastavili da rad prema svim svojim tradicionalnim obavezama. Ali sada, suspenzija računa Donalda Trumpa na društvenim mrežama istakla je ključno pitanje najmoćnijih naloga.

U uvodniku objavljenom u francuskom dnevniku Le Figaro 12. januara, generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire, koji je i predsjedavajući Forumom za informacije i demokratiju, kaže da nalozi društvenih medija koji prekoračuju određene (direktne ili indirektne) pragove treba da podliježu procedurama i obavezama koje odgovaraju njihovoj publici i u skladu sa opštim pravnim principima. Kompanijama iz privatnog sektora ne bi trebalo dozvoliti da samostalno određuju sudbinu takvih naloga, djelujući bez kontrole ili transparentnosti.

Prevod PCNEN

RSF

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply