Reagovanje na tekst ‘Tako mladi, a već neravnopravni’

Objavljeno: 30.11.2020, 20:21h

‘Položaj i članstvo, kao i rukovodeća pozicija u Vijeću zavisi isključivo od kandidatur’

Poštovani, obraćam Vam se povodom teksta o rodnoj ravnopravnosti u studentskim organizacijama.

Prije svega stao bih u “odbranu” Vijeća studenata Fakulteta političkih nauka, čiji sam predsjednik i objasnio bih položaj ljepšeg pola u njemu. Položaj i članstvo, kao i rukovodeća pozicija u Vijeću zavisi isključivo od kandidatura, koje su javne i otvorene za sve zainteresovane. Na osnovu kandidatura održavaju se, isto tako, javni izbori gdje pobjedu odnosi onaj kandidat sa više glasova.

Što se Studentskog kluba FPN tiče, on broji 27 članova, od kojih je čak 17 pripadnica ljepšeg pola. Takođe PR tim Studentskog kluba čine tri djevojke, dok se i na čelu Odjeljenja za kreativno pisanje nalazi djevojka. Problem može biti u rukovodećim pozicijama tj. Upravnom odboru koji je nastao od strane samih osnivača po automatizmu tj. nas četvora (kolega) koji smo osnivači. Svaki član SKFPN-a može potvrditi apsolutnu jednakost u tretmanu i položaju, jer gledamo da gradimo jednu drugarsku i timsku priču.

Stava sam da je neophodno više raditi na unapređenju rodne ravnopravnosti, prije svega kroz zakonodavni postupak i adekvatne javne politike, čime bi se i stavovi društva po ovom pitanju prilično „unaprijedili”.

Studentske organizacije po načinu svog djelovanja imaju otvorenost u pogledu prijema u članstvo u samoj organizaciji. Po osnovu toga nema diskriminacije kada je u pitanju prijem i rodna ravnopravnost. Svakome je otvoren put za prijem i rad, a kasnije i napredovanje ka rukovodećoj funkciji. Ono na čemu treba da se radi je da postoji svijest i drugačiji stav od toga da muškarci prirodno imaju veće liderske sposobnosti i da bi, shodno tome, trebalo da zauzimaju rukovodeće pozicije. Svjedoci smo da imamo podjednako kvalitetne i sposobne koleginice koje mogu da upravljaju i da predstavljaju studentske organizacije.

Talović Lazar,
predsjednik VSFPN

Napomena: Naslov je dao PCNEN

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register