Vladike bile jednoglasne: Vučić ne može da govori na sahrani mitropolita

Objavljeno: 01.11.2020, 17:58h

Episkopi su se sinoć saglasili da je dobro što je Vučić došao u Podgoricu da traži oprost od mitropolita Amfilohija, ali da nije dostojno da govori nad njegovim odrom
Foto:nova.rs

Vladike, koje su prethodne sinoć stigle u Podgoricu, jednoglasno su odlučile da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da govori na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, saznaje Nova.rs.

Sagovornik porala dodaje da je sastanak održan sinoć u kasnim večernjim satima, te da je jedan od vladika naročito bio protiv Vučićevog obraćanja, jer je, kako navode, pregazio kosovski zavjet.

“Episkopi su se sinoć saglasili da je dobro što je Vučić došao u Podgoricu da traži oprost od mitropolita Amfilohija, ali da nije dostojno da govori nad njegovim odrom”, kaže izvor nova.rs iz Mitropolije.

Nova.rs piše da je jedan crkveni velikodostojnik zaprijetio da će skinuti mantiju i napustiti skup ukoliko Vučić bude govorio. Pojedini episkopi bili su naročito revoltirani mogućnošću da Vučić govori na sahrani mitropolita pošto smatraju “da je sramota da takav čovjek drži govor zato što je do prije neki dan sprovodio medijski linč nad Amfilohijem”.

“Mediji bliski režimu su danas objavili vijest kako patrijarh traži da Vučić govori. Istina je da su Vučićevi ljudi pritiskali Joanikija i tražili od patrijarha Irineja da dozvole njegovo obraćanje. Patrijarh je prenio tu poruku, ali su mu episkopi ponovili stav da je to nemoguće i neprimjereno”, objašnjava izvor Nova.rs i ponovo podsjeća koji su razlozi zbog kojih Vučić nije dostojan govornik.

Vučić je danas, dok je služena liturgija za preminulog mitropolita, sa delegacijom iz Beograda održao konferenciju za medije ispred Srpske kuće u Podgorici.

Početkom ove godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo je da posjeti Crnu Goru, a onda je saopštio da neće ići u Pljevlja na Badnji dan, objasnivši da se ne plaši uprkos prognozama da će u Crnoj Gori doći do nemira i haosa zbog njegove posjete, već da želi da izbjegne da na bilo koji način naškodi srpskom narodu koji tamo živi.

Međunarodna zajednica, ipak, tada je ocijenila da bi njegova posjeta Pljevljima bila “dolivanje ulja na vatru”, a ubrzo se pročulo i da je vladika Amfilohije odbio susret sa njim.

“Nije slučajno vladika Atanasije nad odrom svog najboljeg prijatelja podsjetio u prisustvu Vučića na kosovski zavjet i poručio da nema izdaje”, objašnjava j sagovornik i dodaje da su pritisci tokom današnjeg dana bili prilično jaki.

“Danas su u Podgoricu stigli Irinej Bulović i vladika David. Oni nisu prisustvovali jučerašnjem sastanku. Takođe, iako nije episkop, patrijarhov sekretar Dejan Nakić je lobirao za Vučića kao govornika i pozivao se na patrijarha. Eto odakle ta vijest u režimskim medijima”, objašnjava sagovornik iz Mitropolije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register