Vatrogasac i piroman bukvalno su ista osoba

Objavljeno: 03.09.2020, 22:54h

Nas je dvadeset godina jedna korumpirana banda ubjeđivala da ćemo se međusobno poubijati ako se ikad usudimo da izađemo iz tora u koji nas je ugurala

Piše: Feđa Pavlović

Posljednja tri dana značajna su jednako koliko i 30. avgust, zato što se u ova ta tri dana baš do kraja ogolila priroda dvodecenijskog projekta Očuvanja Multietničkog Sklada u izvedbi režima.

Danas svaki crnogorski građanin vidi kakva je to otužna predstava bila – dvadeset godina su nas režimska glasila sluđivala isceniranom borbom Krvomutnika i Zaštitnika, u kojoj anonimni Krvomutnik pred izbore zvecne oružjem, slomi staklo, naškraba grafit i prizove pokolj, a Zaštitnik ga bezuspješno goni, zaključi predmet, te se još jednom obaveže da će po svaku cijenu Očuvati Multietnički Sklad. I tako je dvadeset godina trajala ta koreografija Krvomutnika i Zaštitnika, sve dok konačno nije postalo jasno da je jedini cilj projekta Očuvanja Multietničkog Sklada – očuvanje straha, te da su Zaštitnik i Krvomutnik maska sa dva lica koju sve vrijeme nosi jedan te isti beskrupulozni autokrata. Vatrogasac I piroman bukvalno su ista osoba.

Nas je dvadeset godina jedna korumpirana banda ubjeđivala da ćemo se međusobno poubijati ako se ikad usudimo da izađemo iz tora u koji nas je ugurala, i to joj je polazilo za rukom sve do 30. avgusta. Ovoga puta ih nismo poslušali. Zato su izgubili, pored svega – i pored kupovine ličnih karata, i pored pritisaka i ucijena, i pored fantomskih glasača, i pored zloupotrebe državnih institucija, i pored neviđene fašističke hajke na izdajnike u kojoj su, uz hor režimskih trubača i dobošara, bestidno i dragovoljno učestvovale svaštočinje iz NKT-a. Izgubili su iako su nam obećavali da poslije njih dolazi poplava, i sad pokušavaju da nas preplaše toliko da se sami vratimo u tor.

Dragi sugrađani muslimanske vjere, kada se god dogodi ovo što se desilo u Pljevljima, svi ćemo reagovati. Branićemo džamije kao što smo branili manastire – i jedno i drugo je naše, i jedno i drugo su nam zidali preci. Poraženi režim je računao na vaš glas, danas računa na vaš strah. Ne dajte mu to.

*Autor je magistar filozofije, specijalizant političke teorije na Londonskoj Školi Ekonomije i Političkih Nauka (LSE) i ovogodišnji Čivningov stipendista. Stavovi izneseni u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno stavove Čivningovog sekretarijata ili Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Napomena: Tekst je izborno objavljen na autorovoj FB stranici, a ovdje je prenesen uz autorovu saglasnost.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply