Ombudsman

Objavljeno: 05.08.2020, 13:22h

Pišr: Omer ŠARKIĆ

Poštom mi je 03.8.2020. godine stigao poziv od Kancelarije Ombudsmana u kojim me obavještavaju da su iz medija saznali za moj slučaj i  postupanju policijskih službenika, te da su samoinicijativno odlučili da ga istraže, uz moju saglasnost. Poslije davanja pismene saglasnosti, zamoljen sam za dopunska obavještenja o oba slučaja.

Prijatno me je iznenadilo da se je neka institucija, samoinicijativno, zainterosavala za rješavanja problema u društvu, jer sve institucije u Crnoj Gori smatram partijskim i zarobljenim, što sam im napisao u prvom odgovoru.

 

Moj drugi odgovor – iskaz  upućen Kancelariji Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, prenosim integralno.

Poštovani,

Povodom dopisa broj 01-598/20-2 u kojem ste samoninicijativno izrazili interesovanje o postupanju policijskih službenika Uprave policije u mom slučaju, radi pokretanja postupka ispitivanja povrede ljudskih prava, te telefonskog razgovora koji sam obavio sa Vašim upošljenikom 04.08.2020. godine u kojem sam zamoljen da detaljnije i pismeno opišem postupanja policije, a zbog nemogućnosti Vaše kancelarije da me lično ispita zbog aktuelne epidimiološke situacije, u skladu sa dogovorom, dajem Vam sledeći, pismeni iskaz/obavještenje:

Prvi slučaj:

  1. juna sam došao na spontani protest koji je organizovan ispred Centra bezbijednosti Podgorica, a zbog policijske torture koja se prethodnog dana dogodila u Budvi, kršenja Usatava i slobodno izražene volje građana na izborima, očiglednom političkom korupcijom. Dakle, protestovao sam mirno, sjedeći na trotoar. Kada su izbili sukobi policije i protestanata, nastavio sam da sjedim mirno, ne učestvujući u sukobima. Dokaz je snimak koji možete vidjeti na sledećem linku https://borba.me/represija-i-u-podgorici-uhapseni-poslanici-df-a-milun-zogovic-i-marina-jocic-vise-lica-privedeno/. Na snimku se može jasno vidjeti da cijelo vrijeme mirno sjedim na trotoaru, preko puta CB Podgorica, dok policija interveniše i potiskuje demonstrante duboko iza mojih leđa, gdje i nastaju sukobi. Cijelo vrijeme – što pokazuje snimak, ja mirno sjedim, sa zaštitnom maskom preko lica (osoba u kariranoj, plavoj košulji, kratkih rukava, sjedim na trotoaru pored autmobila “Golf” crvene boje).

Po završetku intervencije prilazi mi policijski službenik, pita me zašto sjedim tu, objašnjavam mu da na taj način izražavam protest. On me tada, bez upotrebe sile privodi.

Što se dešavalo po privođenju možete se informisati u sledećem tekstu: https://www.pcnen.com/portal/2020/06/26/savjetu-za-gradansku-kontrolu-rada-policije/

Kako mi Savjet za kontrolu rada policije nije odgovorio o preduzetim mjerama u razumnom roku, 24.07.2020. godine (mjesec dana kasnije) sam im poslao mail, tražeći obavještenje da li su nešto preduzeli po navedenoj pritužbi. Odgovor sam dobio takođe elektronskom poštom, dan kasnije, citiram ga:

“Uvazeni gdine Sarkicu,

povodom e maila a koji ste uputili obavjestavamo da je Savjet u ocekivanju odgovora Uprave policije povodom Vaseg slucaja, te da je stim u vezi uputio urgenciju u cilju njegovog pribavljanja u sto skorijem roku.

IZ SAVJETA”(bez potpisa, moja primjedba)

Do danas još nijesam dobio odgovor.

Drugi slučaj:

Dana 09.07.2020. godine sam napisao sledeći status na svojoj fejsbuk stranici:

“Vanredna vijest:

Danas će DF organizovati protest ispred ambasade Srbije u Podgorici, zbog torture policije nad demonstrantima u Beogradu. Protest će medijski pokrivati in4s i borba.me.

U saopštenju DF-a povodom današnjeg protesta, pored ostalog se kaže:

“Ogorčeni smo postupanjem Vučićeve policije i krvničkog batinjanja srpskog naroda na protestima u Beogradu. Ne moramo se slagati sa demonsteantima, ali principijelno stajemo u podršci da svi ljudi imaju pravo da protestima iskazuju svoj stav. I mi smo tučeni, prebijani, gušeni suzavcem od strane Đukanovićeve policije, stoga nam je moralna obaveza da stanemo u zaštitu protestanata u Beogradu.”

Na protestu ispred ambasade Srbije u Crnoj Gori govoriće Marina Jočić, a pismo solidarnisti sa demonstrantima iz Beograda koje je napisao Andrija Mandić, pročitaće časni i pošteni profesor Branko Radulović.”

Ko god imalo prati politička zbivanja jasno vidi iz objave, da je on ironičan, da nije nikakav poziv na protest, već sarkastična prozivka čelnika Demokratskog fronta i navedenih portala, koji su nalazili opravdanja za torturu policije u Beogradu, a  veoma su glasni u osudama sličnih policijskih intervencija u Crnoj Gori. Uz to, moje fejsbuk objave nijesu javne, već samo za moje fejsbuk prijatelje. Međutim, nekoliko sati poslije ove objave, došla su dva policajca na moj kućni prag, sa pismenim nalogom da se javim radi saslušanja povodom “sporne” objave. Policajci su bili veoma korektni. Ponudili su mi da mogu sam doći u Cengtar bezbijednosti na saslušanje “ali najkasnije u narednih pola sata, da komšije ne bi gledale kako me policija privodi”.

U naznačenom roku sam se pojavio u Centar bezbjednosti Podgorica. Poslije čekanja od nekih pola sata, saslušao me je policijski službenik, kome je očigledno bilo neprijatno kada je vidio razlog zbog čega sam pozvan na saslušanje. Saopštio mi je da mu je jasno da je u pitanju ironična objava, a ne nikakav poziv na protest, ali kako je obaviješten tužioc, mora uraditi sve procesne radnje, obavijestiti tužioca, koji će me, siguran je, odmah osloboditi.

Tako se i desilo. U policiji sam se, sa pomenutim čekanjem, zadržao oko 1,30 sat i(od 19.30 do 21.00), kada sam poslije davanja izjave i konsultacije sa tužiocem pušten, bez ikakve prijave.

To privođenje je izazvalo opšti podsmijeh ali i zabrinutost u javnosti, o njemu su izvijestili skoro svi domaći, ali i puno regionalnih medija. Mene kao građanina ono nije zastrašilo, ali sam se zapitao, ko to ima pravo da me tek-tako, bez ikakvog osnova privodi/poziva na saslušanje, oduzima mi vrijeme, ipak izaziva neku vrstu stresa, a da za to ne bude sankcionisan, odnosno, da ja kao građanin ne dobijem izvinjenje uz materijalnu satisifakciju?

U slučaju da su Vam potrebna bilo kakva dopunska obavještenja ili želite postaviti dopunska pitanja, stojim Vam na raspolaganju.

Napomena: Poslije slanja obavještenja vašoj kancelariji, isto ću objaviti na svom blogu koji pišem na portalu PCNEN.

S poštovanjem,

Omer Šarkić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register